Невакцинисанима у Аустрији казна 1.450 евра ако крше мере

БЕЧ: Аустријска полиција од данас контролише на јавном простору поштовање "2Г" правила, односно закључавање невакцинисаних, а у случају кршења епидемиолошких мера прети казна у висини до 3.000 евра.
austrija
Фото: pixabay.com

"Локдаун" за невакцинисане биће доследно контролисан, најавио је аустријски канцелар Александер Шаленберг.

Тако ће поштовање мера за невакцинисане бити, на пример, контролисано и током саобраћајне контроле, али и у шопинг центрима.

И министар унутрашњих послова Карл Нехамер је најавио да ће од понедељка по општини две додатне полицијске патроле да се баве искључиво контролом "локдауна".

Такође, биће појачано и полицијско деловање у борби против фалсификовања сертификата.

Што се приватног простора тиче, казао је, да он неће бити контролисан, и с тим у вези апеловао је на грађане да се придржавају мера.

Грађани, истакао је Нехамер, морају бити свесни да ће бити контролисани и да морају са собом имати "2Г" доказ и најавио да да ће се спровести контроле у великом обиму.

Свако ко на јавном простору буде контролисан и ухваћен без важећег "2Г" доказа, а то су сертификат о вакцинацији или потврда о излечењу од ковид19 не старија од 180 дана, биће кажњен.

Тако је за одбијање "2Г" контроле предвиђена казна од 1.450 евра, колико "кошта" и кршење локдауна за невакцинисане, али и за купце који крше "2Г" правило у једној радњи.

Власник објекта у којем се крши "2Г" правило кажњаваће се са 3.600 евра.

Кршење "3Г" правила на радном месту запосленог" кошта " 500 евра, а послодавца 3.600 евра.

"Најскупљи" прекршај је када се ухвати неко ко организује манифестације без поштовања корона мера, а то се кажњава са износом до 30.000 евра.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести