Еколошки покрети најавили блокаду путева; МУП: То је кршење закона

Више организација и еколошких покрета најавило је да ће данас од 14 до 15 сати због усвајања закона о експропријацији и о рефрендуму и народној иницијативи блокирати саобраћајнице широм Србије.
gradicAsfaltiranje01_RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

С друге стране, Министарство унутрашњих послова (МУП) саопштило је да је свака блокада саобраћаја кршење закона, као и одржавање непријављених скупова.

Иницијатива "Крени промени" саопштила је да ће блокирати београдски мост Газела и Варадинску дугу у Новом Саду, а у Крагујевцу прелаз код Балкана.

Блокаду аутопута најавио је и покрет Еколошки устанак који је у саопштењу позвао грађане, организације и јавне личности на окупљање испред Палате правде у 13, одакле ће заједно кренути у једночасовну блокаду Мостарске петље.

Организације Не дамо Јадар, Заштитимо Добрињу и околину, нЕко брине за Левач, Еко бригада Јагодина, Сувоборска греда и друге најавиле су блокаду путева на тромеђи Крагујевца, Јагодине и Рековца, у Лозници, на Ибарској магистрали код цркве у Прељини, Шапцу, Бачкој Паланци, Крушевцу.

Чланом 6. Закона о јавном окупљању, прописано је да окупљање није дозвољено на месту на којем, због карактеристика самог места или његове посебне намене, прети опасност од наступања угрожавања безбедности људи и имовине, јавног здравља, морала, права других или безбедности Србије, саопштио је МУП.

Сваки непријављени скуп, а посебно онај који се одвија на путевима и мостовима је велики ризик и изазивање опасности по учеснике у саобраћају, као и учеснике скупа.

Пошто скупови нису пријављени полиција не може да обезбеђује и да гарантује безбедност. Сву одговорност за све што може да се деси сносе организатори непријављених скупова, упозорио је МУП.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести