Ни чињеница да се све већи скуп винара са запада Бачке, али и из целе Србије и земаља из окружења одржао у оваквим условима, на потезу од Дечијег одељења градске библиотеке до Народног позоришта, односно на простору познатијем као Кабаре, није спречио овдашње љубитеље вина и њихове бројне госте да походе 12. по реду омборски сајам вина.
Посетиоци су имали прилику да уживају у музици сомборских бендова „Ђувегије“, „Gitarart plus“, „The hat matters“ и дуа „Кум“, а на штандовима су могли поред вина и хране, да пробају и неке друге специјалитете излагача. Такође, љубитељи вина имали су прилику да присуствују и стручном предавању специјализоване фирме „ATP Irrigation“ посвећеном противградним мрежама односно о њиховој, поред основне и додатној улози у заштити винограда и од мраза, инсеката и птица. Поред тога, сомелије и енолог Љубица Радан је одржала предавање „Како се читају винске етикете“.
- Успели смо након оне прошлогодишње паузе да се организујемо и да не дозволимо да још једну годину будемо без омиљеног хедонистичког фестивала Сомбораца и њихових гостију - рекла је Зденка Митић, од недавно директорка градске Туристичке организације Сомбора, на чији се позив одазвало педесетак винара, али и произвођача виноградарске и енолошке опреме, као и произвођача хране и традиционалних производа села.
Манифестацију је, као што је то од самог почетка установљена традиција, отворио и првом чашом излагачима и посетиоцима наздравио градоначелник Антонио Ратковић, а жедни нису остали ни посетиоци, пошто су уз купљену карту добили на поклон и винску чашу за дегустацију вина. Вина је било у изобиљу, а међу излагачима су доминирале винарије које већ годинама уназад представљају своје производе на овом фестивалу.
- Као и претходних шест година доносим купиново вино у Сомбор, у име Туристичке организације Вршца представљамо понуду нашег града, али и купиново вино које производимо у селу Купиник надомак Вршца. Све купине су из нашег засада, у истом селу нам је винарија тако да све што произведемо од купина то претворимо у вино. Ова манифестација расте из године у годину, организација је на високом нивоу, тако да смо веома задовољни, иначе не бисмо ни долазили. Задовољни смо и самом публиком у Сомбору која воли вина и која је расположена да проба нова вина, нове укусе – није штедео речи похвале за домаћине Душан Таталовић, власник истоименог Подрума купиновог вина.
Како је виноградарство и винарство све чешћа пасија, па и озбиљан посао и самих Сомбораца и житеља околних села са повољним тероаром, на овогодишњем фестивалу добре капљице сачињене од грожђа, свој новитет је представила и винарија „ВРТ“ из Риђице, која у последњих неколико година својим производима враћа негдању славу тамошњих подрума који су снабдевали и крунисане главе. Тако су Сомборци и њихови гости могли да дегустирају коктел-пенушац, направљен од грожђа са риђичке плантаже власника Радослава Трипковића, уз помоћ словеначких подрумарских експерата.
Да сарадња само унапређује квалитет вина доказали су и из још једне сомборске винарије, Винарије „Јокић“, која је представила своја три бренда.
- Сва наша вина су сортна, грожђе је са Фрушке горе, а производњу имамо овде у Сомбору. Млада смо винарија, постојимо тек од 2018. године и углавном смо присутни на оваквим манифестацијама, мада нас већ има и на винским картама неколико локала у Сомбору – каже Мирослав Јокић.
Где се добро пије, мора се и добро јести, па су пажњу привукли и специјалитети недавно отвореног сомборског Етно ресторана „Шараге”.
- Ресторан припрема искључиво домаћа јела, а када кажем домаћа мислим првенствено на јела која су припремљена на дрвима. Значи сва врста печења на дрвима, сач је на дрвима и посебно имамо бундевару, здраву храну везану са кукурузом, пихтије... не недостаје ни наше домаће ракије ...- представио је укратко ресторан у којем је менаџер Драган Ристић.
М. Мћ