Вучић: Коначна флеш процена - у 2021 раст БДП 7,5 одсто

БЕОГРАД, 29. децембра (Тањуг) - Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија, према коначној флеш процени, имати раст БДП у 2021. години 7,5 одсто.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Председник је истакао да ће наша земља по стопи раста БДП-а прошле и ове године, после Ирске, бити прва земља у Европи.

Казао је да флеш процена за 2021. може да се разликује плус-минус 0,1 одсто.

Вучић је рекао да ову годину завршавамо са јавним дугом опште државе од 56,9 одсто БДП-а и 57,5 одсто БДП-а консолидавне државе (са локалним самоуправама)

То је стопа јавног дуга испод нивоа који смо очекивали, рекао је Вучић и нагласио да је то постигнуто захваљујући озбиљној и домаћинској политици.

Златне резерве Србије на историјском максимуму

Ове године смо имали већи повратак људи из иностранства у земљу за 90.300 повратника више него у октобру прошле године, рекао је председник Вучић на годишњој конференцији за новинаре.

"То су подаци УНДП-а и то је фантастичан резултат. То значи да ћемо имати све више људи који ће да се враћају и морамо посебну пажњу да посветимо пажњу повратку људи", рекао је Вучић.

Додао је да се углавном враћају високообразовани, али да мора да се више посвети и уложи много у повратак водоинсталатера, возача, зидара и свих других занатлија, зато што ће те професије недостајати Србији у наредном периоду.

"У те намене и у те сврхе мораћемо да потрошимо много новца", рекао је председник Србије.

Рекао је да је ове године отворено 18 нових фабрика у које је инвестирано 768 милиона евра, а отворено је 11.680 радних места.

"У последњих шест месеци било је шест положених камена темељаца, планиране вредностои 221 милион евра и за нових 1.540 радних места. Највећи раст индустрије забележили смо у рудартству, захваљујући пре свега Зиђину и новом руднику Чукару Пеки", рекао је Вучић.

Оценио је да је веома важно што је пориватизована Петрохемија после много година мучења чиме је обезбеђена сигурност запосленима и нагласио да није било могуће пронаћи другог заинтересованог осим Гаспрома.

Прилив по основу директних страних инвестиција до 20. децембра био је 3,611 милијарди евра што значи да ћемо бити на нивоу рекордне 2019. године и да је то 60 одсто страних инвестиција на западном Балкану.

Девизне резерве крајем новемера су биле 16,5 милијарди евра бруто или 13,9 милијарде нето и у првих 11 месеци су повећане за готово три милијарде евра, углавном куповином девиза на тржишту.

Злата у девизним резервама има 37,3 тоне, током 2019. и 2020. у иностранству је купљено 12 тона и свих 13 тона злата пребачено је у земљу.

Купује се редовно и на домаћем тржишту од Зиђина укупно 3,5 тоне злата, рекао је Вучић.

Истакао је да је ревизорска кућа Стандард и Пуир поправиле изгледе Србије за достизање инвестиционог рејтинга који имају најбоље земље ЕУ.

Минимална цена рада од 1. јануара 2022. износиће 35.000 динара што је повећање од 9,4 одсто а плате су повећане између седам и осам одсто, пензије 5,5 одсто због чега ће најстарији грађани добити подршку државе од 20.000 динара. реко је Вучић.

Веће стопе раста коштала нас је пољопривреда

Веће стопе реалног раста, који ће ове године износити 7,5 одсто, коштала нас је пољопривреда која је забележила минус 4,4 одсто, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на годишњој конференцији за медије.

Вучић је појаснио да је таква стопа због суше и веома озбиљних проблема у пољопривереди и наводи да су 2018, 2019. и 2020. година, после лоше и тешке 2017, биле готово перфектне што се рода тиче.

"Ове године је суша узела свој данак и то нас је коштало у укупним бројевима", казао је Вучић и навео да је у индустрији плус снабдевање водом забележен раст плус 6,5, у грађевинарству плус 16,5, услуге плус 8,3, нето порези плус 7,9, а укупна стопа раста износи 7,5.

Вучић истиче да то значи да је дефакто после Ирске, коју не може да рачуна због, како каже, чудних бројева везаних за мултинационалне компаније, у претходне две године Србија земља са највећом стопом раста у целој Европи.

"То никада није био случај у историји наше земље и не постоји начин да нас ико стигне. Литванија има нижу стопу од очекиване у овој години, а то причам, јер ће неко рећи да има плус 10 одсто, али су имали минус 10 или 12 у прошлој години, то значи да су и даље у минусу, а ми смо у плусу 6,7 у две године у корона периоду", казао је.

Председник додаје да такав плус нико неће имати и наглашава да је то велики успех грађана Србије, којима је и честитао на томе.

Како каже, овим су грађани показали да може да се побеђује у свему, не само у спорту који је увек окупљао све нас.

"Данас смо успели сви заједно уједињени у претходне две године да имамо највећу стопу раста", поручио је он.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести