Бангладеш изменио одлуку о плажи за жене

ДАКА: Власти у Бангладешу поништиле су своју одлуку да отворе једну плажу само за жене, након што су се суочиле са оптужбама да су поклекле пред конзервативним исламистима.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Званичници су 150 метара једне плаже у приобалном граду Коксис Базар отворили за жене и децу, али су неколико сати касније објавили да одустају од те идеје, преноси BBC.

Одлука да се плажа одвоји донета је на захтев неких жена, навели су званичници.

Бангладеш је земља са већинским муслиманским становништвом, која је, како наводи BBC, и даље углавном конзервативна.

“Жене су затражиле посебан део на плажи за себе, јер су се осећале стидљиво и несигурно на месту гужве“, изјавио је Абу Суфијан, високи званичник у том граду.

Одлука о подели плаже је уследила и након вести о групном силовању једне жене у том граду прошле недеље, што је шокирало земљу и изазвало негодовање због безбедности жена у тој области.

Таква одлука власти је, међутим, изазвала пометњу на друштвеним мрежама, где су критичари оптужили владу да је поклекла пред конзервативним исламистима, који су недавно одржали масовне скупове тражећи родну сегрегацију на радним местима и у фабрикама.

Један коментатор је описао сегрегацију на плажи као “талибистан“, мислећи на талибанску исламистичку групу која је последњих месеци ограничавала права жена у Авганистану.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести