Нови ценовни максимум пшенице на новосадској Продуктној берзи

НОВИ САД: Нови ценовни максимум пшенице, стабилан ценовни ниво кукуруза и пад цене сојиног зрна су дешавања која су актуелна на тржишној сцени примарних пољопривредних производа на новосадској Продуктној берзи.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

На ванредној седници Владе, 30. априла донета је одлука да се мајска квота за пшеницу повећа са 150.000 тона на 211.458 тона, а квота за извоз пшеничног брашна на 22.340 тона, што је утицало да домаће тржиште буде активније. За разлику од претходног периода, где су структуру купаца чинили углавном домаћи прерађивачи и трговци, заинтересованост за куповином ове житарице показали су и  извозници. У зависности од параметара квалитета, берзански уговори су реализовани у ценовном распону од 39,50 до 40 дин/кг без ПДВ-а. Пондерисана цена је износила 39,73 дин/кг без ПДВ-а. У односу на податак из претходне недеље, пшеница је забележила узлазни тренд од 3,83%.

На тржишту кукуруза без битнијих ценовних промена у односу на претходну недељу. Сви уговори су закључени на ценовном нивоу од 34,00 дин/кг без ПДВ-а, што уједно представља овонедељну пондерисану цену и промене од +0,27%. Као и код пшенице, осим домаћих прерађивача и трговаца, структуру купаца су чинили и извозници, што је утицало да тржиште ове житарице буде активније.

Соја након континуираног раста цена у претходном периоду, бележи благу корекцију на ниже. Купопродајни уговори на паритету ФЦА, закључени су у ценовном опсегу од 84,00 до 83,80 дин/кг без ПДВ-а, са јасном тенденцијом пада цене. На паритету ЦПТ се трговало по цени од 84,50 дин/кг без ПДВ-а. Овакав ценовни тренд, бележила је и претходне године почетком маја, када је ова уљарица постигла историјски ценовни максимум (85,50 дин/кг без ПДВ-а). Након тога, забележен је пад цене и потпуно одсуство тражње. Пондерисана цена износи 83,90 дин/кг без ПДВ-а, што представља пад од 0,11% у односу претходни упоређујући податак.

Руска уреа, прилована, 500/1, прометована је по цени од 93,83 дин/кг без ПДВ-а.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести