Безбедно дојење и када мајке узимају лекове

Примена лекова у периоду дојења је у порасту те је познавање деловања и карактеристика лека, као и његових нежељених ефеката, важно за одговарајући избор оптималног лека и за наставак дојења.
Dojenje Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Дојење Фото: Дневник.рс/илустрација

Стога је Министарство здравља Републике Србије на предлог Републичке стручне комисије за подршку дојењу успоставило Радну групу која је, уз подршку УНИЦЕФ-а у Србији и уз финансијску подршку Краљевине Холандије, израдила Националне смернице за примену лекова у периоду дојења.

Промоција, подршка и заштита дојења једна је од значајних области у свим стратешким документима Министарства здравља Репу-

блике Србије која се тичу здравља и благостања деце.


Дојењем штитимо децу

Када штитимо дојење, штитимо децу у најрањивијем периоду њиховог живота. Садржај мајчиног млека се стално прилагођава дететовим потребама, што значи да свака мајка производи млеко које одговара нутритивним и развојним потребама свог детета. Зато је потребно обезбедити континуирану подршку мајкама да доје, чак и када постоји потреба да мајка узима неку терапију. Ипак, подаци говоре да у Србији чак 60 одсто деце у породилиштима не добија мајчино млеко као први оброк, а само 24 одсто деце је дојено до навршених пет месеци живота.


“У намери да мајчино млеко постане први избор исхране за свако новорођенче, Влада Републике је Србије је 2018. године усвојила Национални програм за подршку дојењу који се, уз координацију Републичке стручне комисије за дојење и уз подршку УНИЦЕФ-а, успешно реализује и даје очекиване резултате. Спровођење препорука из Националних смерница за примену лекова у периоду дојења значајно ће утицати на то да лекари на безбедан и исправан начин одлучују о наставку дојења и у ситуацији кад мајка има потребу за узимањем лекова. Доследном применом Смерница смањиће се често непотребно прекидање дојења мајки којима је неопходна фармакотерапија”, изјавио је државни секретар Министарства здравља професдор др Предраг Саздановић.

Дојење омогућава мајци лакши опоравак од порођаја, беби најбоље могућности за раст и развој и јачање одбрамбеног система, као и размену снажних позитивних емоција и стимулацију свих чула.

Заменица директорке УНИЦЕФ-а у Србији Јоси Ечевери Буркхард казала је како здравственим радницима који се баве здрављем мајке и детета, садржај Националних смерница представља драгоцени извор информација од значаја за безбедно дојење у околностима кад мајка има потребу да узима лекове. На овај начин смањиће се могућност непотребног обустављања дојења и додатно утицати на повећање стопа дојене деце у Србији. И поред недвосмислених сазнања о добробитима природне исхране новорођенчета, стопе дојене деце широм света и даље су на незадовољавајућем нивоу.

- На глобалном нивоу, свега 44 одсто новорођенчади храни се дојењем до навршених пет месеци живота, док је у Србији тек свако четврто новорођенче узраста до навршених пет месеци дојено, стопа која је још нижа код новорођенчади из осетљивих група. Иако многи фактори утичу на успостављање дојења, од кључног значаја су праксе које су успостављају још у породилишту - боравак мајке и бебе у истој просторији, рани контакт кожа-на-кожу одмах после порођаја, и одговарајућа подршка здравствених радника мајкама да стимулише дојење од првог дана - сматра заменица директорке УНИЦЕФ-а у Србији Јоси Ечевери Буркхард.

Националне смернице за примену лекова у периоду дојења представљају јединствен водич за све лекаре и фармацеуте како би се смањио број прекида дојења због потребе дојиља за акутном или хроничном терапијом. Знање о деловању лекова који се примењују током дојења је важно за оне који прописује терапију и олакшава руковођење фармакотерапијом дојиље. Насупрот томе, неадекватно прописивање лекова може бити узрок непотребног прекида или неодговарајућег лечења хроничних или акутних болести током периода дојења, и довести до прекида дојења.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести