Вучић: Важно да чувамо позицију независности и добрих односа

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић оценио је да је данас у Њујорку имао много билатералних разговора, међу којима и састанак са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием са којим је разговарао о односима Србије и Кине.
1
Фото: TANJUG/ PREDSEDNISTVO WHATSAPP

Вучић је истакао да је важно за Србија да чува своју позицију независности, и добре односе са Кином.

Указао је да је и у разговору са америчким партнерима рекао шта мисли о доласку Кинеза у Смедерево и Бор,те нагласио да увек говори исто, што је пренео и Вангу.

„Најбоље је када водите такву политику. Водили смо добар и срдачан разговор. Важно је да чувамо нашу позицију независности, самосталности добре односе са Кином“, објаснио је он у вези састанка са Вангом.

На питање да ли је са председником Ирана Ебрахимом Раисијем разговарао о ситуацији у тој земљи, казао да се бавио поштовањем територијалног интегритета Србије и сарадње у међународним организацијама.

„Ми се не бавимо унутрашњим стварима у другим земљама. Нас интересује шта се дешава у међународној арени, и како да се боримо за Кососово“, објаснио је он.

Најавио је да ће још имати састанке са највишим представницима Гвинеје Бисао, Нигером, Конга, као и више других земаља.

Указао је да вечерас има састанак са Берге Брендеом из Светског економског форума и да ће на том скупу бити министар спољних послова Украјине, Саудијске Арабије, и многи други лидери, њих 15.

„Још много контаката и посла. Тек сутра завршавамо посету и назад за Београд“, навеео је он.

Са Саливеном сат дуже од планираног, искрен разговор

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је састанак са саветником за националну безбедност председника САД, Џејком Саливеном, био искрен, отворен, о различитим темама, а само такав може да донесе неку добробит, и поред неслагања по неким питањима.

Састанак је требало да потраје пола сата, али потрајао је сат и по, а председник Србије ће се у Њујорку састати и са Вукторијом Нуланд, за коју каже да су “стари знанци”.

“Састанак са Саливеном је вероватно до сада био један од најзначајнијих, неки кажу да је он други, а неки да чак и најважнији човек САД, највеће силе света. Разговор је трајао дуго, о економији и о свим важним политичким питањима, стремљењима Србије, региону, Косову и Метохији”, рекао је Вучић новинарима.

Како је пренео, није лако усагласити се по појединим питањима, али је разговор био веома отворен и искрен.

“А, када је разговор отворен и искрен, онда увек мора да донесе неку добробит. Не мозе увек да буде благородан, али неко добро донесе. Важно је да смо се упознали, Саливен је будућност америчке политике, и не само политике, и на месту је где де факто одлучује о кључним питањима света, о рату и миру”, рекао је Вучић.

Додао је да су “претресли” сва питања, а да је он говорио о ставовима Србије, указао да је важно да заједнички дамо све од себе да економску активност између Србије и САД појачамо, да имамо више инвестиција.

“Задовољни смо што Ривијан долази, а када један Саливен то зна… Разговарали смо о енергетским пројектима, о обновљивим изворима енергије… О две њихове компаније, које су заинтересоване да раде у Србији и о дугим ставрима важним за унапређење сарадње о унапређују односа”, рекао је Вучић.

На питање да ли је Саливен прочитао његов (Вучићев) говор из УН, Вучић је рекао да је знао и много више од тога, и да “изгледа да је читао и неке друге ствари”.

“Мислим да је прочитао говор, реч је о човеку изванредне интелигенције, који је фасцинантно припремљен, што ретко кажем”, рекао је Вучић.

Значи читао сам непостојећи папир

На изјаву портпарола Европске комисије Петера Стана дату „Приштини инсајт“ да ЕУ није видела било какав нон пејпер, нити долази од тима који се бави дијалогом, Александар Вучић је констатовао  да је „очигледно онда читао непостојећи папир“.

Вучић је на питање да ли је видео поруку из Брисела да не постоји нон пејпер о којем је говорио недавно, одговорио: „Ја луд. Читао сам непостојећи папир, а за њега ме питали још неки саговорници“.

Казао је да није хтео да прими тај папир јер зна да би, ако се појави у јавност, њега окривили.

„Овако нисам примио папир па знају да немам везе са објављивањем“, додао је он.

На питање да прокоментарише изјаву посланика Самоопредељења да је Косово спремно за нападе и да поседује наоружање да се брани, Вучић је рекао да Србија не би да ратује , а да се дивимо снази њихове опреме и оружја.

„Ми свој посао, они свој“, поручио је он.

На вест да је Србија због премишљања власти у вези прошлог Европрајда, стављенана листу за праћења глобалног савеза организација цивилног друштва ЦИВИЦУС, Вучић је поручио „нека нас прате“.

Много нас је та вест погодила, нека наставе да нас прате. Ви се трудите да урадите све што можете да свима главе сачувате и да будете фер и заштитите људе, а онда тако“, додао је он.

Видећемо тек шта предвиђају нове ЕУ санкције Русији

На питање новинара да ли ће нови пакет санкција за Русију који су ЕУ званичници најавили у Њујорку имати неке последице и по нашу земљу, Вучић је рекао да ћемо то тек видети, када буду објавили шта су смислили.

"Откуд знам шта су смислили, када смисле видећемо да ли ће да има неке везе са нама, као што је имао овај пакет везан за руску нафту", рекао је Вучић.

Видећемо да ли ће нас да се дотиче уопште или неће, одговорио је кратко Вучић.

Са Нахјаном о пројектима од заједничког интереса

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Њујорку са министром за спољне послове и међународну сарадњу Уједињених Арапских Емирата, шеиком Абдулом бин Заједом ал Нахјаном, на маргинама Генералне дебате 77. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

"Увек одлична радна атмосфера на састанцима са нашим пријатељима из УАЕ", навео је Вучић на инстаграму.

Каже да је са шеиком Абдулом бин Заједом ал Нахјаном разговарао дуго и отворено о свим битним актуелним питањима, али и о конкретним пројектима од обостраног интереса.

"Поновио сам да су свестрана сарадња и чврсти узајамни односи између Србије и УАЕ од огромног свеобухватног значаја за нас, имајући у виду не само фасцинантан напредак ове земље у свим областима, већ и све утицајнију позицију коју заузима на међународној геополитичкој сцени", навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести