Гојковић: Важно подсећати на Теслу и његова дела

БЕЧ: „Никола Тесла је светски познати српски научник који је значајно променио живот модерног човека и изузетно је важно да се подсећа на њега и његова дела”, истакла је данас потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.
Танјуг/Зоран Мирковић/Маја Гојковић
Фото: Танјуг/Зоран Мирковић/Маја Гојковић

Гојковић, која је данас у бечком седишту УН отворила изложбу посвећену Николи Тесли, рекла је новинарима да је посебно битно што је изложба посвећена великом научнику отворена управо на почетку Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА.

„Изузетно смо поносни што је сам генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси био присутан и говорио на отварању о значају дела светски познатог српског научника Николи Тесли. Ово је изузетно важна изложба која је посвећена очувању културног наслеђа које поседује управо Србија и град Београд, а које се налази у Музеју Никола Тесла“, објаснила је она.

Указала је да све оно што је Тесла икада урадио, његови патенти, све оно што је променило живот модерног човека, јер би без његових патената модеран свет би потпуно другачији, налази се управо тамо.

„Обавеза је Србије и сваког појединца, али као што сте чули, што је нагласио и генерални директор ИАЕА, обавеза је света да се не заборави шта је Никола Тесла урадио и да се промовише на свим меридијанима значај његовог дела и научних достигнућа“, подвукла је Гојковић.

Министарство културе и информисања то, каже, ради.

„То је један од наших циљева, а нема бољег места од УН у Бечу у присуству 2.500 делегата из 155 држава да подсетимо на благо које поседује Србија и на значајна дела Николе Тесле“, нагласила је она.

Рекла је и да је изузетно поносна, што је уз функцију министра културе у Бечу и у својству председника Управног одбора нашег директората који се бави нуклеарном безбедношћу.

Гојковић је рекла да је задовољна подршком челног човека ИАЕА, који је поручио да Србија може да рачуна на даљу подршку агенције, а посебно што је најавио да ће свакако врло брзо доћи у посету, како је казао, дивном и лепом Београду.

Министарка Гојковић предводи делегацију Србије на Генералној конференцији ИАЕА у Бечу.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести