Сремски Карловци су престоница вина и доброг укуса

Манифестација „Карловачка берба грожђа” наставља и ове године традицију доброг вина, забаве и гостопримства.
1
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Неколико десетина домаћих винара и виноградара представило је своје сорте, док су посетиоци могли да уживају и у богатом културном и забавном програму.

Сремски Карловци су с разлогом и даље центар културних дешавања, а популарни Грожђебал је само један од многих који издваја ову варошицу у односу на друге. Карловчани су се ужелели ароматичног вина, али и добре атмосфере која је увек присутна на овој манифестацији. Након две године, када пандемија није дозволила мештанима да се прошетају у центру града, те да пробају разне сорте, сада се стиче утисак да је све како треба и да забава и добар провод могу да се наставе.

Једна од њих, која је с нестрпљењем дочекала карловачку бербу, јесте и Бојана Лончарски која је представљала винарију „Дулка” чија традиција сеже у распону више од сто година и која је окупила пет генерација винара и виноградара.

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

- Грожђебал је нешто најлепше за нас у години - рекла је Лончарски. - Означава бербу грожђа и време када можемо да га прерађујемо у наше вино, што је за нас најбитније. Овде смо најпре због добре атмосфере и да људи боље упознају вина, чиме располажемо и шта производимо. Ово је јако дуга и лепа традиција у Сремским Карловцима и напокон смо дочекали да опет можемо да се дружимо као и пре.

Сомелијер и члан Удружења сомелијера Војводине Милош Хајдер са задовољством је упутио дегустаторе приликом пробања вина. Испред винарије „Мрђанин” представио је неизоставне аутохтоне сорте као што су сила и пробус, али и оне интернационалне каберне фран и шардоне.

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

- Наше најбоље вино је свакако пробус, које је и награђивано - истакао је Хајдер. - Оно што га краси јесте да је одлежало 15 месеци у комбинованом храсту, тако да му секундарна ароматика даје чар.

Испред винарије „Косовић„, која такође негује дугу породичну традицију виноградарства, брачни пар Бојан и Маријана Косовић са осмехом су дочекали своје суграђане и остале посетиоце и представили сорте на најбољи могући начин.

- Грожђебал је престанак старе и почетак нове бербе грожђа - навео је Косовић. - Пре свега је важно да људи пробају наша вина, да упореде квалитете и све остало. Када је реч о доброј препоруци све је ствар укуса и тешко је одредити које вино може да буде омиљено, јер имамо широку лепезу понуде. Иако је овогодишња берба прошла са нешто мање приноса, квалитет грожђа је одличан.

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Осим укусног грожђа и вина, сви који се и данас упуте у Сремске Карловце, могу да се забаве уз разноврстан програм за све узрасте. Током целог дана, најмлађи учествују у креативним радионицама, док у поподневним часовима добру забаву су обезбедили и музичари, аниматори, штулаши, жонглери и маскери.

Манифестацију затварају мађионичарски наступ на главној бини који почиње од 16 часова, затим наступ фолклорног ансамбла ОКУД Бранково коло који је заказан за 19 часова, а за сам крај биће уприличен концерт култног бенда „Апсолутно романтично”.       

А. Чегар

Фото: Р. Хаџић

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести