Русија: Испорука британских тенкова Кијеву донеће ескалацију сукоба

МАНЧЕСТЕР: Снабдевање Кијева британским тенковима Челенжер 2 довешће до ескалације сукоба у Украјини, изјавио је данас руски амбасадор у Лондону Андреј Келинза руске медије.
Ukrajina, Donjeck, Luganjsk/pixabay.com
Фото: Ukrajina, Donjeck, Luganjsk/pixabay.com

"Британци су најавили да ће бити први који ће испоручити тенкове Украјини, што са војне тачке гледишта не могу да коментаришем, али са политичког становишта, то је, без сумње, ескалација", рекао је Келин, а пренео ТАСС.

Он је истакао да је тенк офанзивно оружје, иако су "до сада сви говорили да Украјини треба дати само одбрамбено оружје".

Дипломата је нагласио да је мало вероватно да ће ово тешко наоружање стићи у Украјину врло брзо.

"Ови тенкови неће се појавити у Украјини данас или сутра, јер ће очигледно њихова испорука потрајати месецима", рекао је он.

Канцеларија британског премијера Ришија Сунака саопштила је 14. јануара да ће Лондон дати украјинским властима 14 тенкова Челенжер 2.

Британски министар одбране Бен Волас у понедељак је рекао да ће нови пакет помоћи укључивати више од 100 комада оклопних возила, рачунајући оклопне транспортере Булдог, а Лондон је позвао своје савезнике да повећају испоруке тешке војне опреме Украјини.

САД су 6. јануара објавиле да Кијеву издвајају још три милијарде војне подршке, у шта спадају борбена возила на гусеничарима Бредли и самоходне хаубице.

Немачка је раније саопштила да намерава да Кијеву испоручи серију борбених возила пешадије Мардер, док ће Француска у Украјину послати тенкове АМКС-10 РЦ.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести