Концерти у Београду и Новом Саду: Миленковић, Биг Бенд РТС, "Музиком"...

БЕОГРАД, НОВИ САД: Виолинисти Стефан Миленковић и Уна Станић, Биг Бенд РТС и Јан ван Дуикерен, инструментални џез састав “Schime” и оркестар "Музиком" одржаће концерте вечерас и сутра у Београду и Новом Саду.
stefan milenković
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Познати холандски трубач, композитор и аранжер Јан ван Дуикерен први пут биће гост Биг Бенда РТС на концерту вечерас у Великој сали Дома омладине Београда, а диригент је Владимир Крнетић. 

Сарађивао је са великим бројем уметника: Џо Бонамаса, Питер Мафеј, Лајонел Ричи, Џејмс Картер, Мишел Камило, Шила Е, Дејв Стјуарт (Eurythmics), Дајана Рос, Кенди Дафлер.

Уметник Јан ван Дуикерен из Ротердама, рођен у Шиедаму 1975, спада у одабрану групу међународно признатих холандских џез музичара.

Квинси Џонс га је препознао као једног од најбољих холандских свирача, а његова широка музичка интересовања и свестраност обезбедили су му успех и славу веома траженог солисте.

Ова популарност му је обезбедила важан низ музичких излета са водеćим актерима и бендовима који представљају све музичке жанрове, од Пола Велера, др Џона, др Лонија Смита, Криса Мекбрајда, Џоа Бонамасу, New Cool Collectivе.

Током 1997. године, холандског музичара је открила сународница – популарна саксофонисткиња Кенди Дафлер са којом је до сада радио на многим турнејама и албумима.

Ова сарадња не само да је Јану донела светску славу као солисти, већ се претворила и у снажну сарадњу и пријатељство које траје до данас.

Кенди Дафлер је наступала више пута на нашем најмасовнијем џез фестивалу икада – Нишвил у Нишу, чак је било речи и да ће постати почасна грађанка овог града на реци Нишави.

Поред сопствених пројеката, Јан ван Дуикерен тренутно наступа са: Џез оркестром Koncertgebau, New Cool Collective Биг Бендом, Ротердамским џез оркестром, Марцо Борсато бендом, Кенди Дафлер.

Овај концерт реализује се у склопу програмско-пословне сарадње између Музичке продукције РТС и Дома омладине Београда.

Биг Бенд РТС је преко 70 година представник врхунских уметничких домета у џез музици, са највишим стандардима у извођењу ове врсте музике.

Дом омладине је институција која од 1971. године организује култни Београдски џез фестивал и континуирано ради на промоцији џез музике као уметничке форме и даје подршку српској џез сцени.

Публици ће до краја године заједнички представити још изузетних уметничких програма.

Други концерт у оквиру овогодишње музичке сезоне у Градској концетној дворани Новог Сада наставља се вечерас, 23.03. наступом састава Меланге: Schime & Muzikon, од 20 часова, а занимљвио је да ће им се на самој сцени придружити и познати ТВ водитељ Галеб Никачевић.

Камерни оркестар "Музикон" је мултимедијални састав који промовише квалитет, изврсност и креативност са посебним освртом на оригиналну промоцију и еманципацију концертног извођаштва.

Мисија камерног оркестра јесте да позиционира најквалитетнију класичну музику у срце данашње културе.

Састав “Музикон" у форми Камерног оркестра постоји од 2017. године, када је одржана прва концертна сезона "Hypercube".

Након тога оркестар изводи редовне концертне сезоне на Коларцу.

Стални уметнички директори и вође деонице оркестра су: Милош Петровић (уметнички руководилац), Јелена Ристић (Royal Concertgebouw), Јорг Винклер (Орцхестра Маггио дел Фиорентино), Бранко Кабадаић (Бамберг Сyмфоникер).

Важан сегмент Музикон оркестра је и развој домаћег стваралаштва, и тако је бенд поручио и извео композицију "Симфонију број 1" Александра Седлара, а за овај концерт Седлар је добио награду Композитор године, а радили су и дело за два клавира и гудачки оркестар, познате тражене композиторке Ање Ђорђевић, и остварио је управо сарадњу са џез саставом "Schime" тако што је изводио њихове композоције у аранжману за џез квартет и гудачки оркестар.

Овај пројекат је имао и наступ на престижном Моерс џез фестивалу у Немачкој у мају 2021. године.

Музикон је наступао неколико пута са колегом Стефаном Миленковићем на Коларцу и посебно на отвореном, у Ботаничкој башти 2021, када су имали очигледно ретко изванредну хемију, а оркестар је имао и концепт неких концерата попут пројекта Рок Опера, дакле спој модерног светског рокенрола са класиком и непролазним вредностима.

Свечани концерт отварања 51. Међународног такмичења Музичке Омладине биће одржан сутра у Великој дворани Коларчеве задужбине, где ће наступити виолинисти Стефан Миленковић и Уна Станић, камерни ансамбл “Метаморфозис” и виолиста Саша Мирковић.

На репертоару је руски композитор Дмитрије Шостакович - “Камерна симфонија, це-мол, оп.110а" са пет ставова - “Largo", "Allegro molto", "Allegretto", "Ларго" и “Ларго", у изводјењу “Метаморфозиса” и Саше Мирковића, који ће приредити и наредно дело - “Контрапункт 1-4" Јохана Себастијана Баха.

Треће поглавље чине уметници на виолини - Стефан Миленковић и Уна Станић, са композицијом такође од Баха - “Концерт за две виолине и оркестар, де-мол".

Тако ће се Стефан Миленковић вратити на велика врата у Коларац, након мање паузе, јер је последњи пут овде наступао у децембру 2021. године.

У међувремену је био део великог пројекта “Rock El Clasico” са сарајевским рокером Др Нелетом Карајлићем, као спој рокенрола и класичне музике.

Током 2021/2022. године наступали су за ужи круг људи прво у Народном позоришту, онда на светској манифестацији Експо Дубаи, и као прави спектакл на Стадиону Ташмајдан и Кнежевом Арсеналу у Крагујевцу, на 12. издању рок фестивала Арсенал фест.

Осим споменутог концерта у Ботаничкој башти 2021. са оркестром “Музикон”, Миленковић је наступао и у Новом Саду последњих година, где живи неколико година, од пандемије корона вируса, где је запослен као професор на Музичкој академији и као уметнички директор Градске концеретне дворане.

У Српској Атини је наступао 2021. током манифестације и Фондације Европске престонице културе, на отвореном са Војвођанским симфонијским оркестром, и на музичким фестивалима у Панчеву и Бања Луци претходних сезона.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести