ТЕМА „ДНЕВНИКА”: ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ОД 2016. ГОДИНЕ У САОБРАЋАЈНУ ИНФРАСТРУКТУРУ УЛОЖИЛА 17,5 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА За осам година изграђено 370 километара путева (ФОТО, ВИДЕО)

Покрајинска влада је од 2016. године, преко Управе за капитална улагања Војводине, за реализацију пројеката у области саобраћајне инфраструктуре издвојила око 17,5 милијарди динара.
а
Фото: Покрајинска влада

Новац је обезбеђен за изградњу готово 370 километара асфалтног коловоза, а инвестицијама је обухваћена изградња мостова, путева, бициклистичких стаза, обнова и санација коловоза. Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај финансирао је 207 пројеката у износу од 3,28 милијарди динара за израду документације и извођење радова у друмском саобраћају. Покрајинска влада је ове године започела велики посао реконструкције улица на територији 30 општина у Војводини, а укупна вредност радова је више од 7,3 милијарде динара, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић средином године након посете Темерину.

У току је асфалтирање седамнаест улица у Сенти, реконструкција улица у општине Ириг, и то у Ривици, Великој Ремети, Врднику и Јаску, а пројектом је предвиђена и изградња саобраћајнице у зони „Нове бање“ у Врднику. Реконструише се девет саобраћајница у општини Пећинци (Доњи Товарник, Шимановци, Сибач, Ашања, и Попинци), као и улице у Пригревици, Свилојеву и Апатину и гради бициклистичка стаза Бања Јунаковић – Свилојево.

Фото: Покрајинска влада

Осим тога, у току је обнова саобраћајнице од Бачког Моноштора до атара Купусине, чиме ће бити завршен пут који повезује Апатин и Сомбор, потом пут Српска Црња – Радојево, саобраћајнице у Ковину и то у Баваништу, Делиблату и Дубовцу, улице и коловоза у Бачком Петровцу, улица у Боки, Јарковцу, Крајишнику, Неузини и Сечњу. Обнавља се коловоз у 11 улица у Раковцу, Черевићу, Сусеку, Лугу и Беочину, 14 улица у Бачу и Вајској, коловоз у Локвама, Владимировцу, Селеушу и Добрици у општини Алибунар, а гради се и мост преко реке Златице у Падеју и приступне саобраћајнице у Чоки.

Фото: Покрајинска влада

За новосадске улице 2,2 милијарде динара

Још прошле године започет је велики пројекат асфалтирања улица у Новом Саду, а вредност радова, укупно, на основу три уговора које финансира Покрајинска влада, већа од 2,2 милијарде динара. Мировић и тадашњи  градоначелник Новог Сада Милош Вучевић су 2022. године потписали уговор о финансирању пројекта повећања безбедности саобраћаја одржавањем објеката путне привреде одржавањем саобраћајница на територији Новог Сада, за шта је Покрајинска влада издвојила 800 милиона динара. Документом су обухваћене Булевар Михајла Пупина (од Жарка Зрењанина до моста), Булевар Јаше Томића (од Кисачке до Стевана Дороњског), Булевар Јована Дучића, Београдски кеј, Футошки пут, Кисачка, Хајдук Вељкова, Дожа Ђерђа, Гагаринова, Саве Ковачевића, Косовска, Војвођанска, Јована Суботића, Бајчи Жилинског, Приморска, Радомира Раше Радујкова, Јована Поповића (од Суботичке од Патријарха Павла) као и улице у Ветернику и Сремској Каменици.

Предлогом покрајинског буџета за 2023. годину такође је издвојена значајна сума новца  како би био настављен тај посао у Новом Саду, а према плану вероватно ће и у 2024. години бити настваљен пројекат.


У току је обнова коловоза, реконструкција тротоара, изградња бициклистичке стазе и уређење паркинга у Павловачкој улици и Улици Вука Караџића у Руми, док је у припреми и почетак реконструкције раскрснице четири улице са изградњом кружног тока у Вршцу. Радове вредне више од 2,7 милијарди динара, у укупној дужини од готово 62,6 километара финансирала је Покрајинска влада. Ове године обновљен је пут у Банатском Двору, Торку и Српском Итебеју на територији општине Житиште и саобраћајница у Карађорђевој и Војвођанској улици у Пландишту. Радови на делу Гребенског пута до манастирског комплекса Ђипша у општини Шид у дужини од 4,5 километра су завршени, док су у току на краћој деоници од 600 метара на прилазу до манастира.

Инвестицијама је обухваћена изградња мостова, путева, бициклистичких стаза, обнова и санација коловоза

Фото: Покрајинска влада

Баранда, Сакуле, Сефкерин, Црепаја

Реконструкција 14 саобраћајница на територији Општине Опово у августу обухватала је асфалтирање и рехабилитацију у Сефкерину, Опову, Баранди и Сакулама, у дужини од 3.731 метра. Вредност радова је 56 милиона динара, од чега 40 милиона финансира Покрајинска влада, док је остатак обезбеђен из буџета локалне самоуправе. Циљ је да та општина до краја идуће године нема неасфалтираних локалних путева, док Баранда управо постаје прво место на територији Опова у којој неће бити неасфалтираних саобраћајница. На територији општина Ковачица асфалтирано је у Дебељачи, Црепаји, Падини и Ковачици.

Радови на делу Гребенског пута до манастирског комплекса Ђипша у општини Шид, у дужини од 4,5 километра, завршени су, док су у току на краћој деоници од 600 метара на прилазу до манастира


Реконструисан је и Кањишки пут у Суботици, удужини од скоро два километра, а вредност радова је 90 милиона динара. У плану је да Покрајинска влада ове и наредне године, са готово 400 милиона динара, финансира изградњу и реконструкцију коловоза у 20 улица у Суботици, Чантавиру и Доњем Таванкуту, као и изградњу бициклистичке стазе на три деонице. Само у Темерину у 18 улица асфалтирано је готово 12 километара. Радови укупно коштају 203 милиона динара, од чега је Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања, обезбедила 150 милиона динара, а остатак је издвојити Општина Темерин. Укупна вредност изградње пута Стапар-Сивац је 1,4 милијарде динара. Дужина трасе је скоро 15,8 километара, од чега је око 6,7 километара на територији Сомбора, а око девет километара на територији општине Кула. У Панчеву је реконструисана улица Димитрија Туцовића и Кнеза Михајла Обреновића. Покрајинска влада финансирала је 307,8 милиона динара финансирала обнову оштећеног коловоза на државном путу другог а реда број 100 на територији општине Сремски Карловци, у дужини од 4,2 километра. Уговор о релизацији тог пројекта потписан је између Покрајинског  секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и Јавног предузећа „Путеви Србије“.

С. Ковач

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести