БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: За леп врт потребан је склад

Акција „Дневника”, Новосадске телевизије и Колор прес групе
е
Фото: Приватна архива

Драгица Петрић из Каћа, која у цвећу проналази спокој од свакодневице, учешћем на конкурсу за избор најлепше баште, коју организују “Дневник”, Новосадска телевизија и Колор прес група жели, како је казала, да да свој скромни допринос култури живљења и подели с другима љубав према природи.

- Одувек сам волела биљке, па не чуди што ми је омиљени предмет у школи била биологија - присетила се Драгица Петрић. - Башту много година уређујем, сваке сезоне посадим друге биљке, па непрекидно мења облик и изглед. Увек настојим да правим другачији распоред, али при садњи посебно водим рачуна које цвеће паше једно с другим.

Фото: Приватна архива

Драгица инспирацију за уређење врта најчешће тражи на интернету, посебно у групама на друшвеним мрежама које су намењене љубитељима вртларства и цвећа.

- Дружим се с онима који имају иста интересовања, па често имам прилику да разменим идеје и савете око уређења - појашњава наша саговорница. - Када год стигнем, волим да посетим манифестације као што је Новосадска цветна пијаца на платоу Спенса јер је избор цвећа велик и увек се нађу несвакидашње саднице. Цветне пијаце су сјајне јер могу пробудити машту и можда баш тамо добијете идеју како да украсите терасу или оплемените запуштени кутак баште.

Када је почела да уређује врт, Драгица је брзо схватила да на нашем поднебљу не успевају све врсте цвећа. Због тога је одлучила да изабере биљке којима погодују наши климатским условима и који не захтевају много бриге јер је запослена.

- Како бих у сваком тренутку уживала у свом врту, настојала сам да ускладим цветање биљака током читаве сезоне - каже вредна Каћанка. - Имам доста чуваркућа, односно разних сукулената, такозваних покривача тла, разних украсних трава, јуку, бегоније, мушкатле и дифенбахије, перунике, јадранску лепотицу као и разно једногодишње цвеће. Посебно лепо ми је ове године цветала жута ружа - стаблашица.

У Драгичином врту је све једноставно, с мером и пажљиво распоређено, сваки цвет има своје место. Она наглашава да би врт био леп, уредан и угодан за боравака баштован мора имати осећај како да најбоље укомбинује цвеће како би оно “показало” сву своју лепоту.

- Одувек сам имала осећај за естетику и водим рачуна о детаљима да би се добио уметнички дојам, али да истовремено биљке “иду” једна уз другу, што ми није тешко пало - открива Драгица и додаје да је можда за неког баштованство додатна обавеза или умор, али за њу представља прилику за бег од обавеза и опуштање.      

Фото: Приватна архива
Баштованство је заразно

Како је казала Драгица Петрић, својим баштенским умећем и љубављу према цвећу успела је да “зарази” пријатеље, комшије и колеге.

- Чак су се и пријатељице које се никада нису бавиле баштованством упустиле у ту авантуру - с осмехом истиче наша саговорница. - Ма колико да су неке биљке захтевне за узгој и одузимају времена, свако може да нађе цвет који је за њега посебан и погодан за узгој. Ко воли мир и природу вртларство му неће тешко пасти.

С. Ковач

 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести