Ђаци одмеравају практично и теоријско знање

Средња машинска школа биће 10. и 11. маја домаћин 27. републичког такмичења ученика средњих техничких школа, а учествоваће 90 ђака из 31 образовне установе.
Prvog dana će pokazati praktično znanje Foto: V. Fifa
Фото: Првог дана ће показати практично знање Фото: В. Фифа

Ученици који се школују за образовне профиле бравар, ауто-механичар и стругар и глодач, првог такмичарског дана решаваће теоријске тестове, а другог дана ће правити разне металне делове из тих области. С друге стране, 40 ученика из 14 школа који ће се такмичити у заваривању првог дана ће показати практично знање у просторијама Фабрике „Победа” у Петроварадину, док ће сутрадан показати теоријско знање.

По речима директора Машинске школе Владимира Гавранића, специфичност тог такмичења огледа се у великом броју учесника и образовних профила.

Око 90 ученика из више од 30 школа, који се школују за образовне профиле бравар, ауто-механичар и стругар и глодач, показаће шта су научили

– Изузетно је захтевно у једној школи организовати такмичење бравара, ауто-механичара, стругара и глодача и заваривача, те опсежне припреме трају готово три месеца – искрен је био Гавранић, додавши да је пре неколико недеља организовано регионално такмичење које је било „мала генерална проба” Републичког. – У Фабрици „Победа” обезбеђен је пригодан простор где ће заваривачи показати вештине. Њихово такмичење биће одржава под будном контролом Друштва заваривача Србије ДУС. Осим тога, с Електротехничком школом „Михајло Пупин” договорили смо да се такмичење преноси путем интернета да би га родитељи који су у другим деловима Србије пратили.

Фото: Првог дана ће показати практично знање Фото: В. Фифа

Професор практичне наставе Никола Јоксимовић, задужен за ђаке који уче за браваре, појаснио је да је Регионалном такмичењу, које је било организовано пре неколико недеља, одабрано пет најбољих такмичара из региона „Север”. Како је казао, ученици који се нађу на Републичком такмичењу су „оно најбоље што у овом тренутку имамо у Србији”. Његов колега Илија Калаба, задужен за ауто-механичаре, сложио се с професором Јоксимовићем да Машинску школу похађају изузетни ђаци, и изразио наду да ће и ове години бити постигнути добри резултати.

Професор Александар Јанков који се побринуо да млади заваривачи  покажу вештине, открио је једна ученица новосадске Машинске школе која похађа Смер техничар за роботику, пожелела да на такмичењу заваривача учествује ревијално, што је необично пошто се ради о „мушком” послу. Осим тога, најбољи заваривачи ће се пласирати Међународно такмичење.

С. Ковач

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести