„Дневник” истраживао тржиште некретнина у Новом Саду: За квадрат стана мало богатство

Након наглог скока, цене квадрата станова у Новом Саду током последња три месеца мирују и, по речима појединих агената, на историјском су максимуму.
stanovi
Фото: Dnevnik.rs

Живот у већем граду пружа бројне могућности, од лакшег запослења до бољих услова школовања и слично, а све то, између осталог, утиче на потражњу, као и на формирање цена. Вредност некретнине зависи од локације, године изградње, спратности, очуваности, односно потребе за додатним улагањем. У агенцијама кажу да, иако је место на којем је зграда важно, купци, поготово они мало имућнији, гледају и опремљеност стана, квалитет градње и уграђених материјала, као и то какав је поглед с терасе и прозора.

И даље су најтраженији мањи станови, једнособни, једноипособни и двособни, који се најлакше издају. У војвођанској престоници цена по квадратном метру креће се у просеку од 700 до 1.700 евра, а у питању су три категорије: стари станови, нови завршени, као и они у изградњи.

Због потребних улагања, најјефтиније су старије некретнине на Детелинари и Сателиту. У агенцијама кажу да у принципу нема правила, али би се могло рећи да су најтраженији стамбени простори на Грбавици, у центру, на Лиманима, Булевару ослобођења, Житном тргу, као и они око Железничке станице, Бетаније и Рибље пијаце, а у последње време и на Подбари. На тим местима квадратни метар у новоградњи креће се од 1.350 до 1.400 евра, односно око десет одсто више ако је реч о центру, у којем, по речима агената, нових градилишта више нема. Око 1.150 до 1.200 евра по квадрату потребно је издвојити за стан на Новој Детелинари, 1.050 до 1.150 на Новом насељу, 1.000 до 1.100 на Телепу, као и 850 до 950 евра на Адицама. Старије некретнине у истим квартовима су 20 до 30 одсто јефтиније. Тражене локације су и булевари Европе и Патријарха Павла, а агенти кажу да су веома интересантни и у последње време све популарнији стамбени комплекси на Подбари, који представљају новину на новосадском тржишту некретнина.


Опрез при куповини

Приликом куповине грађани би требало да буду опрезни и добро провере да ли је некретнина укњижена, да ли постоји неко задужење или хипотека, ко је инвеститор и да ли је поуздан, да ли је издата грађевинска дозвола и слично, уколико је у питању објекат у изградњи. Некретнина се углавном купује једном у животу па не би било лоше да се потенцијални купци за помоћ обрате поузданој агенцији или адвокату, који ће проверити комплетну документацију.


Не треба заборавити ни то да су стамбени кредити све повољнији и каматне стопе ниже него пре па све више људи одлучује да се скући управо на тај начин. Новосадски агенти за продају некретнина кажу да у принципу нема правила, али да се грађани подједнако одлучују за куповину стамбеног простора и на кредит и за кеш.

„Поједини купци ће се пре одлучити за куповину стана за одређени износ на мање атрактивној локацији, него да за исте паре купе стан мање површине, али на бољој локацији“, рекао нам је директор агенције „Бомил некретнине” Бојан Маљеновић, и објаснио да је породицама важнија квадратура и распоред просторија.

Купци с дубљим џепом углавном плаћају у готовини и, осим првокласне опреме и материјала, очекују велику терасу и добар поглед на град. Имајући у виду да већ неко време нема довољно простора за паркирање, и то је један од фактора које клијенти узимају у обзир приликом куповине стана па је за гаражу потребно издвојити и до 900 евра по квадратном метру.

„Све зависи од квалитета некретнине, али и потреба и купаца и продаваца“, нагласио је извршни директор агенције „Солис” Драган Рабатић.

„Имућнији клијенти, који су спремни да издвоје више новца, углавном купују веће, првокласно опремљене некретнине, с бољом изолацијом, квалитетном столаријом и керамиком. Осим тога, они захтевају да уз стан могу да купе и гаражу или бар паркинг-место у дворишту.“

Рабатић напомиње да су, осим у центру, на цени и луксузно опремљени станови на Подбари, која донедавно није била баш толико тражена, а све су чешћи захтеви да су у близини зграде школа, Дом здраваља и други садржаји.

У агенцијама кажу да су продавци ти који диктирају и држе цену станова, и тако ће остати и у наредном периоду, међутим, поједини сматрају да ускоро доћи до презасићења на тржиту некретнина.   

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1708
Најновије вести