Изградња канализационе мреже и прикључака

Изградња секундарне канализације у Кисачу почиње у понедељак, 11. маја, саопштавају из ЈП Завод за изградњу града. Реч је о капиталној инвестицији планираној програмом уређивања грађевинског

 земљишта за ову годину, вредној 138.630.736 динара.

Пројектном документацијом предвиђена је градња мреже у свим улицам Кисача, тако да ће проблем одвођења отпадних вода тиме бити решен у целом месту. Мрежа ће бити дуга око 17 километара и подељена на два сливна подручја. Уговорене су и две црпне станице – једна у Улици Јанка Гомбара, а друга у Железничкој, где радови и почињу – које треба да повежу два сливна подручја у једну целину у Кисачу.

Отпадне воде из Кисача ће цевоводом дугим око шест километара бити одвођене до пречистача у Руменки. Градња тог повезног цевовода између Кисача и Руменке је у току, а пречистач је у завршној фази.– Ова значајна инвестиција доказ је да је улагање у изградњу канализационих система један од главних приоритета ЗИГ-а – каже директор тог јавног предузећа Горан Вишњић.

– Последњих година нарочито смо усмерени ка томе да проблем отпадних вода решавамо првенствено у приградским насељима да бисмо на тај начин подигли комунални стандард у тим срединама. У претходном периоду изградили смо канализацију у Ковиљу, Будисави, делу Ветерника и Руменке, а тренутно се ради у Степановићеву. Осим тога, инвестирали смо у изградњу три пречистача отпадних вода и они ће ускоро бити завршени.Извођач радова у Кисачу је „Градитељ НС”, а  рок за завршетак 200 календарских дана.

Изградња кућних прикључака на канализациону мрежу у деловима Ветерника и Адица је у току и тај посао ће трајати током наредних 200 календарских дана, саопштавају из предузећа „Водовод и канализација“. Прикључци ће бити урађени у Улици Сибињанин Јанка, Лептировој, Михајла Витковића, Александра Саше Поповића, Васе Чарапића, Ловоровој, Звездарској, Баштенској и још неколико околних улица у Ветернику, док ће у Адицама канализацију добити житељи улица Десанке Максимовић, Љубице Раваси, Зетској, Јована Ристића, Рахеле Ферари, Маршала Жукова, Грачаничкој, Марије Бурсаћ, Васка Попе, Кнеза Властимира, Данила Медаковића, Богдана Поповића, Краља Милана и Славонској.

Како објашњавају из тог предузећа, законска обавеза сваког домаћинства у улицама где је изграђена канализација је да се на њу прикључе, а пријава се подноси Служби ЈКП „Водовод и канализација“ за техничку припрему система у Улици Ђорђа Зличића, односно Рашкој ББ. Да би се прикључили на мрежу, суграђани морају приложити фотокопију личне карте, доказ да је објекат легализован или да је у поступку легализације. Цена прикључка је 58.000 динара и може се платити на 24 рате.

У току су и радови вредни око 50 милиона динара на реконструкцији канализационе мреже у Улици Павла Симића. Проблем одвођења атмосферских вода из блока ограниченог улицама Васе Стајића, Павла Симића и Железничком присутан је већ дуже због уништених сливника, дотрајале канализације и успора у примарној мрежи Улице Павла Симића у коју се улива наведена блоковска канализација. Реконструкцијом канализационе мреже тај проблем ће бити решен.

То предузеће ове недеље почеће и реконструкцију блоковске канализације у Улици Антона Урбана и канализационе мреже у Коперниковој улици у Новом Саду. Рок за завршетак радова у Коперниковој је 45 календарских дана, а за реконструкцију је издвојено око 17 милиона динара.

З. Милосављевић
Н. Радман

 

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести