Књижара Завода за уџбенике у Матици српској

Након реституције, којом је седиште новосадског одељења Завода за уџбенике у Сремској 7 враћено јеврејској породици у фебруару ове године, управа и редакције пресељене су у Улицу Ђуре Јакшића 15.
Knjižara u Matici srpskoj 1 otvorena radnim danima i subotom Foto: Tons
Фото: Књижара у Матици српској 1 отворена радним данима и суботом Фото: Тонс

Сва њихова издања, као и уџбеници других издавача, могу се купити у Матици српској 1, где ће књижара остати до даљег.Према речима извршне директорке новосадског одељења др Романце Јовановић, ванредно стање најпре је пролонгирало, а затим продужило пресељење, те је адаптација простора још у току.

– Осим селидбе, рад нам отежава и другачија организација посла због распламсавања епидемије ковида 19, будући да је потребно смањити број људи концентрисаних у сада једном великом простору, подељеном на мање импровизоване канцеларије – додала је саговорница. – Услед погоршања епидемиолошке ситуације, по препоруци надлежних органа, организовали смо се тако да се делом послови обављају од куће, јер нам је важно да што пре приведемо крају оно што смо започели. Гледамо да посао не трпи и да испоштујемо своје купце.

Фото: Управа и редакције Завода за уџбенике пресељене у Улицу Ђуре Јакшића 15 Фото: Дневник.рс

Тренутно завршавамо припрему уyбеника који су у издавачком плану за 2020. годину, а то су углавном наслови за други и шести разред основне школе на језицима националних мањина. Цене се ни ове године нису мењале, а како бисмо изашли у сусрет родитељима, могуће је одложено плаћање на шест једнаких месечних рата путем административне забране.

Како каже Јовановићева, Завод има добру сарадњу са Матицом српском, од које закупљује књижарски простор, отворен радним данима и суботом. Телефон одељења у Новом Саду остао је исти – 523-844, док је књижару могуће добити на број 417-625.

Фото: Зграда у којој је било седиште новосадског одељења Завода за уџбенике у Сремској 7 враћено јеврејској породици Фото: Дневник.рс

Зграду на адреси Сремска 7 Завод за уџбенике користио је пуних пет деценија, од 1969. године, када је, по тадашњим законима и одређеној цени, преузета од Црвеног крста.

– Када смо сазнали да ће бити враћена претходним власницима, који нису држављани Србије, обратили смо се надлежним институцијама у жељи да се ова наша ситуација реши. У наредном периоду, након формирања нове Владе, очекујемо да ће бити решена нека важна питања везана за нашу даљу активност на изради уџбеника на српском језику и језицима националних мањина – додала је Јовановићева.

С. Милачић

 

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести