(ФОТО) МАЛО АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ У ЦЕНТРУ ГРАДА Осим гробница пронађено и седам бунара

На парцели срушене зграде Црквене општине у Улици Николе Пашића, на чијем месту ће се зидати Парохијски дом, археолози Покрајинског и Градског завода за заштиту споменика културе пронашли су грнчарију, разне предмете, кости и, оно што нису очекивали, чак седам бунара лоцираних ближе Платонеуму.
1
Фото: Приватна архива

Како „Дневник“ незванично сазнаје из Покрајинског завода, још увек се не зна чему су бунари служили – да ли за снабдевање водом или одвођење Дунава кад се преливао – али је установљено да су затрпани рецентним материјалом. Екипе на терену су документовале све што су пронашле, али највероватније ће се на томе и задржати, односно бунари неће даље бити раскопавани, али ће се радити испитивања када су ископани и с којом сврхом. Оно што је још утврђено, јесте да су зидани од цигле која је старија од оне која се користила за зграду Црквене општине.

Фото: Приватна архива

Наиме, археолози су на раскопаном терену очекивали углавном остатке гробова, будући да је у 18. и 19. веку на тој парцели било гробље, те су пронашли три гробнице, од којих је једна оштећена зидањем Гимназије „Јован Јовановић Змај”. Такође, пронађени су и гробови са костима и трагови дрвених ковчега.

Фото: Приватна архива

Рушењем Црквене општине почело је у новембру, али је сачувана предња фасада која ће остати аутентична и по доградњи објекта за нови Парохијски дом. Иначе, реч је о згради која је претрпела бомбардовање средином 19. века, те је изнова сазидана на самом почетку 20.

Фото: Приватна архива

Како је у плану, Парохијски дом ће имати канцеларије, продавницу, просторију за конференције, салу, крстионицу, кухињу са трпезаријом, санитарни чвор, помоћне просторије... Такође, под кровом новог објекта наћи ће се и три трособна стана.

Фото: Приватна архива

Л. Радловачки
Фото: приватна архива
 

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести