НОВИ ЦИКЛУС ЗАЈЕДНИЧКОГ ПРОЈЕКТА ДРЖАВЕ И ОПШТИНЕ ПРИ КРАЈУ Двадесет домаћинстава добија паре за енергетску санацију

У Сремским Карловцима приводи се крају други циклус суфинансирања мера енергетске санације породичних кућа и станова у оквиру пројекта „Чиста енергија и енергетска ефикасности за грађане у Србији“ новцем који су за то издвојили локална самоуправа и Министарство рударства и енергетике.
a
Фото: sremskikarlovci.rs

Са непуних 3,4 милиона динара карловачка општина заједно са ресорним министарством учествоваће у подизању степена енергетске ефикасности у 20 домаћинстава, што је за два више него прошли пут.

Према речима Николе Благојевића из Покрета горана Војводине, организације која се активно укључила у реализацију овог програма на територији карловачке општине, и председника надлежне комисије, за разлику од првог циклуса, грађани су овог пута располагали са више новца за енергетску санацију станова и кућа, и имали су прилику да се пријаве за више од једне мере.

- Општина је први пут издвојила милион и по, а сада два милиона динара, што аутоматски значи, будући да и Министарство рударства и енергетике даје колико и локална самоуправа, је укупно четири милиона динара предвиђено као подршка домаћинствима у том послу - каже Благојевић. - Пријавило се 30 домаћинстава, а субвенције су одобрене за њих 20. Као и прошли пут камен спотицања за оне који су одбијени биле су мере техничке заштите које морају да прибаве уколико су им куће у зони заштите. Таквих је осам, а два домаћинства су одустала.

Благојевић каже да су одбијени они који су поднели захтеве за замену столарије, а куће су им у проширеној зони заштите, али и највише је одобрених захтева за уградњу прозора и врата. Неколико суграђана је искористило могућност да се пријави за више мера.

Како каже Благојевић, ускоро се може очекивати да буде објављена коначна листа корисника и потписивање уговора. Требало би да корисници до краја априла реализују уговорено.

- Надамо се да ћемо убрзо започети и нови циклус суфинансирања енергетске санације - каже Никола Благојевић. - Идеално би било да се већ крајем лета распишу конкурси како би до зиме суграђани могли да поправе енергетски статус својих станова и кућа.

Лане је 18 домаћинстава искористило ово право, а за то су утрошена непуна два милиона динара од три колико је било предвиђено.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести