Од 14. фебруара изложба "Фотографије `Дневника` као сведочанство најзначајнијих дешавања"

Изложба фотографија из архиве листа „Дневник” - „Нови Сад - Новосађани” биће отворена у понедељак, 14. фебруара, у 13 часова у Историјском архиву града (Филипа Вишњића 2а), а грађани ће моћи да је погледају бар наредна три месеца.
1
Фото: Архива Дневника

Поставку чини 17 сегмената, у оквиру којих је приказано како је ужи центар града изгледао у прошлости, како су настали поједини делови града, како је изгледао саобраћај, Петроварадинска тврђава, кеј, мостови и многи други више или мање познати симболи Новог Сада.

Како објашњава директор  Историјског архива Петар Ђурђев, на изложби ће бити приказана дешавања у Новом Саду у последњим деценијама 20. века, а идеја је да буде представљено сентиментално путовање кроз период динамичних промена у Новом Саду. Највећа вредност изложбе је то што су на фотографијама приказане генерације које су стварале и градиле Нови Сад, али и како се град мењао и колико су то била динамична времена.

- Најуверљивију представу о генерацијама наших претходника имамо захваљујући фотографијама. За историју Новог Сада посе-

бно је значајна збирка фотографија која је настала у раду фото-репортера најзначајнијег покрајинског листа – “Дневника”. Лист не само да је својим писањим обележио све оно што се дешавало у Новом Саду у последњих седам деценија, већ и кроз богату фото-документацију чува сећања на плејаду сјајних фотографа који су радили у том медију, као и на развој нашег града - истиче Ђурђев.

Према речима Ђурђева, првобитна идеја била је да грађани доставе фотографије из приватне архиве, али захваљујући одличној сарадњи градског Архива и “Дневника” одлучено је, ипак, да грађанима буде представљен рад фото-репортера нашег листа, који излази већ скоро осам деценија.

- Изложбом желимо да подсетимо грађане на значај културног наслеђа кроз фотографију, која је битна за бележење историје града - појашњава Ђурђев. - Локална историја је полазна тачка која нам омогућава да разумемо сложеније и веће процесе. Историја града је историја цивилизације. Без познавања дешавања на локалу немогуће је схватити ширину контекста цивилизацијских и историјских процеса јер све се, у суштини, одвија кроз свакодневни живот.

Ђурђев сматра да ће изложба привући пажњу генерација из 60-их, 70-их и 80-их година прошлог века и то због емоција које фотографије могу да пробуде у њима, док ће млади имати прилику да виде на који начин је Нови Сад мењао свој изглед и растао и како се у њему живело.

Изложба је резултат сарадње листа “Дневник” с Историјским архивом града Новог Сада, уз подршку компаније “Неопланта”.

С. Ковач

Фото: архива Дневника

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести