Одмичу радови у центру Града

Раскопане стазе, скинуто поплочање, прекривени споменици и ограђено позориште, хрпе земље и грађевинска механизација на сваком кораку, те због радова измењене трасе аутобуса, сведоче о томе да је реконструкција дела градског језгра увелико у току.
1
Фото: Dnevnik.rs

Након вишедеценијског пропадања, околина СНП-а ће, уместо испуцалог мермерног поплочања, коначно добити ново. Осим партерног и хортикултурног уређења, планирана је и реконструкција подземних инсталација, изградња јавног и декоративног осветљења и постављање новог урбаног мобилијара на простору Позоришног трга, Успенске улице и дела пролаза до полукружног трга, између „Аполо” центра и СНП-а.

За прву фазу радова, која ће трајати око девет месеци, биће издвојено мало више од 378 милиона динара, с ПДВ-ом, док је прибављање техничке документације коштало Град око 18,7 милиона динара, с тим да су одабрани пројектанти као полазну основу користили победничка решења с архитектонског конкурса.

Целокупним пројектом обухваћене су јавне површине које се простиру на 6,82 хектара, па су радови подељени по зонама. Осим Позоришног трга, Успенске улице и дела пролаза између „Аполо центра” и СНП-а, у наредним фазама је планирано сређивање, односно реконструкција полукружног трга на месту монтажне гараже и Пролаза Милоша Хаyића, платоа испред старог биоскопа ЈНА, дела Његошеве улице, Трга слободе, Улице Модене и дела Улице краља Алекасандра, као и пролаза уз Менратову палату.

На раскршћу Позоришног трга и Успенске улице, на запуштеној зеленој површини, код незавршене зграде Поштанске штедионице, пројекатом је предвиђена фонтана, као и постављање клупа и жардињера. Осим тога, у плану је и постављање информационих дисплеја и меморијалне траке, која је замишљена као “проток времена”, те ће на њој бити угравирани догађаји и занимљивости из историје Новог Сада. Интересантан је податак да ће та трака пратити трасу некадашње “мале Јеврејске” и пружаће се од зграде „Аполо центра” до информационог стуба, висине седам метара.

Фото: Dnevnik.rs

На обухваћеном простору предвиђене су четири дигиталне информационе табле, и то по једна за СНП, турустичка, за ГСП, као и на инфо-стубу на крају меморијалне траке.

У зони Успенске улице пројектоване су две аутобуске нише с надстрешницама, а потпорни зидић око Позоришта биће преобликован у континуалну клупу, док је уз тротоар до зеленог појаса предвиђена бициклистичка стаза.

Дуж Успенске улице биће дрворед, с тим да ће, како је у тендерској документацији својевремено наведено, 16 стабала бити сачувано, шест липа пресађено на друга места у граду, док ће три стабла бити уклоњена, а планирана је садња нових 25, делимично израслих лишћара.

 

Ј. Вукашиновић

фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести