„Он/а – равноправно оснажени” – пројекат за младе

Пројекат за младе „Он/а – равноправно оснажени” све генерације упознаје с родном равноправношћу, једнакошћу и појмом родно сензитивног језика, а резултат ће бити филм који ће млади у оквиру програма осмислити.
U projektu i stvaranju filma učestvuje oko 15 mladih Foto: Program „On/a – ravnopravno osnaženi”
Фото: У пројекту и стварању филма учествује око 15 младих Фото: Програм „Он/а – равноправно оснажени”

Филм ће чинити кратки видео-клипови у којима млади добијају различите улоге и појединачно их играју у виду монолога. Уз то су свакако прошли и писање сценарија, режију и сценографију.

– Трудимо се да обухватимо различите узрасте и друштвене улоге, попут родитеља, деце, наставника, људи који су развили сопствени бизнис и слично – објашњава учесник пројекта Данило Ковачевић. – Људи генерално греше кад је реч о родној равноправности па спомињу, рецимо, женску равноправност, што је потпуно погрешан израз. Родна равноправност се односи на све улоге у друштву, а оне су такве да нико нема само једну. Рецимо, жена може да буде мајка и наставница.

Инспирација се црпи из свакодневице, а током ванредног стања и забране кретања, насиље над женама је, нажалост, додатно узело маха.

– То је велики проблем у друштву, којем се не посвећује довољна пажња – истиче Данило. – Насилници могу бити сви, али насиље над женама је чешће. Међутим, у филму ће фокус бити на мушкарцу ког жена деградира. Она је професор на факултету, а он је „само” власник кафића и, како то људи називају, „удао” се у женину кућу. Ту су и друге улоге и сви су повезани, али то ће бити јасно тек на крају филма.

У пројекту и стварању филма учествује око 15 младих, од којих свако предлаже идеје, а договор је заједнички. Данило Ковачевић потврђује да је већина тих идеја прихваћена, да су заиста корисне, потекле из искуства околине.

Фото:  У пројекту и стварању филма учествује око 15 младих Фото: Програм „Он/а – равноправно оснажени” ”

– Сусрели смо се с економском неравноправношћу родова и полова па тако имамо примере да су жене за свој посао мање плаћене у односу на мушкарце и немају одређене позиције моћи – наводи Ковачевић. – Конкретно, новинарство је професија у којој је више жена, али често немају моћ одлучивања јер се у већини случајева догађа да су уредници мушкарци. То је један од примера у којима жене раде, али не одлучују, него спроводе одлуке мушкараца. Шта учинити да се то промени? Потребна је већа друштвена свест да бисмо схватили да би сви требало да будемо једнаки и ако бисмо успели, то би био почетак бољег друштва. Целокупном друштву ће бити боље уколико почнемо да функционишемо без стереотипа и предрасуда.

Свако може бити лоше схваћен, а филм приказује и својеврстан круг неправде и освете.

– Ми овде имамо различите улоге, при чему свако некоме чини нешто нажао, и то само зато што су и сами прошли кроз такво искуство, али тај круг може да се прекине. Потребне су воља и снага да би човек изашао из тога. Људи могу да се издигну, а све почиње од појединца, од малих ствари, као што је љубазно јављање комшији или помоћ старијем – поручује Данило Ковачевић.

        Б. Павковић

Rosa
31.05.2020 • 14:07
👏👏👏 Bravo Danilo! Jedva čekam premijeru!
EUR/RSD 117.5801
Најновије вести