Потрошачко ћоше: Посна трпеза и католички Ускрс

НОВИ САД: Почетак пролећа доноси лепше време, дуже дане, али и ускршње празнике.
p
Фото: Dnevnik (D. Dudvarski)

Узимајући у обзир и ускршњи пост, који траје од 14. марта до 2. маја, Новосађани имају специфичне захтеве када је реч о намирницама које су им потребне.

Цене производа незнатно варирају од трговца до трговца, а екипа “Дневника” се уверила у то да не постоји задовољство међу њима, када је реч о промету, као и да, према речима трговаца, не постоји повећана тражња за производима, упркос празницима, мада су тезге, бар на пијацама препуне робе.

Фото: Dnevnik (D. Dudvarski)


Шта мислите о цена рибе у периоду ускршњег поста?

Никола Миљуш , пензионер

Супруга некад спреми посну храну, али није обавеза.

Фото: Dnevnik (D. Dudvarski)

Сад су повољне цене рибе, куповао сам је прошле недеље, па знам. Купујем обично морску смрзнуту рибу, углавном ослића, којих нема у рибарницама где су заступљени само шарани.

Милош Земљанац, металостругар

Риба је јефтина, 330 динара за килу шарана је прихватљиво. Рибу купујем ван пијаце и рибарнице, код провереног продавца.

Фото: Dnevnik (D. Dudvarski)

Од њега сви купују, па препродају. Иначе не постим, а за католички Усркс не планирам нигде да идем, иако сам чуо да ће људи славити.

Зорица Мургашки, трговац

Риба је баш скупа, супруг кад је узме за један оброк потроши три хиљаде, а ни не засити се. Чак је скупља ова домаћа, него лососи, на пример.

Фото: Dnevnik (D. Dudvarski)

Независно од рибе, кромпир-салата је 900 динара. Муж и ја смо се шокирали. Испада да једно мало паковање кромпир-салате кошта као и комад рибе.

Љубица Маливук, трговац

Од посне хране највише волим салату с туњевином и тесто. Рибу купујем искључиво у конзерви и онда направим салату уз макароне, киселе краставчиће, парадајз...

Фото: Dnevnik (D. Dudvarski)

Зависи шта је на располагању у том моменту. Све то измешам и буде фантазија.


Када су у питању цене на Футошкој пијаци, оне се крећу у распону од 30 до 50 динара по комаду зелене салате. У зависности од врсте, цена килограма кромпира износи 40 до 50 динара, док је џакчић кромпира од пет килограма 200 динара.

Неизоставни састојак салате на посним трпезама је и лук, чија цена, узимајући у обзир то да ли се ради о младом белом, црвеном или младом сребрњаку, износи 40 до 60 динара по вези, са тим што три везе младог сребрњака могу да се купе и за 100 динара.

Килограм парадајза се продаје по цени од 160 динара, док је веза ротквица 40 динара.

Фото: Dnevnik (D. Dudvarski)

На свакој посној трпези традиционално се налази и коштуњаво воће. За 100 грама пистаћа купац мора да издвоји између 90 и 120 динара, док цена исте количине пржених и сирових бадема износи 80 до 100 динара. Цена 100 грама кикирикија креће се од 30 до 40 динара, бундевине семенке коштају 65 динара, а суве кајсије 60 динара. Цена килограма ољуштених ораха износи од 650 до 800 динара.

Ускршњи поклони не могу да се замисле без слаткиша, па тако на Футошкој пијаци могу да се нађу велика киндер јаја за 450 динара, као и велике чоколаде у износу од 220 до 230 динара. У складу са празницима, чоколада у облику зеке са играчком кошта 80 динара, а чоколадне куглице 150.

Како би се употпунила празнична идила омиљени део сваког домаћинства је процес фарбања јаја, која се продају по цени од 11 до 14 динара по комаду.

Боја за фарбање јаја кошта пет динара, а може се купити и у паковању од 150 до 200 динара. Цена сличица за јаја износи 20 до 40 динара.

Фото: Dnevnik (D. Dudvarski)

Саговорници “Дневника” имају подељена мишљења када је реч о висини цена рибе. Једни сматрају да је она прихватљива, док други истичу да је превисока. У рибарницама кила шарана кошта 500 динара, цена толстолобика износи 300 динара, а од домаћих производа најскупљи су смуђ по цени од 880 и бранцин, који се може купити за 900 динара по килограму. Најскупљи је лосос филет, чија цена износи 1990 динара.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести