Потрошачко ћоше, сезонско воће и поврће: За малу слатку лубеницу 100 динара

Велике врућине и невреме утицали су и на производњу воћа и поврћа, што је и отежало рад трговаца на Рибљој пијаци.
15-1 riblja
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Упркос изазовима, продавци се не жале и кажу да им продаја сезонског воћа и поврћа добро иде. Кишно и варљиво време протекле седмице нашкодило је неким врстама поврћа и угрозило зараду трговаца, те у случају произвођача органског поврћа “Возар” град који је падао оштетио је блитву, те је нема у понуди.

Летња сезона резервисана је за сласне лубенице, за које је потребно издвојити од 60 до 90 динара по килограму, док су диње нешто скупље и стају 100 динара. На једној тезги продаје се и ситна сорта лубенице, коју је продавачица назвала „слатка мала лубеница“, а која кошта 100 динара.

Новосађани освежење траже и у сочним бресквама и нектаринама, чија цена се креће од 100 до 200 динара, док крушке полако пристижу на пијачне тезге и коштају 200 динара по килограму. Приближава се и време за припрему зимнице и слатких yемова и пекмеза, те продавци на тезгама шљиве нуде по цени од 120 до 160 динара, док су кајсије нешто скупље и коштају од 200 до 220 динара. У понуди је и сорта шљиве руска yанарика која се цени 100 динара по килограму.

За оне који још увек нису направили сок и слатко од вишања, могу их пронаћи на Рибљој пијаци по цени од 100 динара. Килограм трешања стаје 200, а рушт од 200 до 300 динара. За килограм боровнице потребно је издвојити 1.000 динара, док за једну корпицу продавци траже од 100 до 200. Друга из породице бобичастог воћа – малина, на тезгама се цени 200 динара по корпици. Како продавци кажу, вансезонско воће и даље је тражено, те килограм банана стаје 150 динара. Цитруса увек има у понуди, те је за сочне наранyе потребно издвојити од 200 до 220 динара, док грејпфрут стаје 250, а лимун кошта до 230 динара. Килограм јабуке различитих сорти цени се 100 динара.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Органско се све више тражи

На тезгама органских произвођача на Рибљој пијаци, лист першуна цени се 30 динара, док је за лук и шаргарепу потребно издвојити 60 динара. Како је једна од продавачица рекла, бундева се све више тражи, те је за њу потребно платити 120 динара, а толико кошта и кељ, док плави патлиџан стаје 200 динара.


За све љубитеље здравог начина живота, ту је и авокадо који кошта 800 динара по килограму, док је 50 грама вргања 300 динара. На пијаци је могуће пронаћи различите врсте парадајза, чије се цене крећу од 50 до 80 динара, те је за сорту воловско срце цена 120 динара.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

За тиквице је потребно издвојити од 50 до 100 по килограму, док се цена краставца креће до 100 динара. Паприке је могуће пронаћи по цени од 130 динара, док се љуте папричице продају за 10 или 15 динара по комаду. Екстра љуте папричице продају се и по три или четири комада за 100 динара.

За суграђане који лето не могу замислити без куваног кукуруза, продавци на пијаци нуде 3 кукуруза за 100 динара. Карфиол стаје 250 динара, док је целер 200. Главни састојак сваког укусног јела – лук, продавци нуде за 70 динара, док млади лук кошта 50 динара. Млада шаргарепа кошта 100 динара по килограму, а килограм кромпира се може наћи по цени до 80 динара, док онај ситнији, са оштећењима, стаје 40. 

С. Сладоје, Д. Андулајевић

Фото: Дневник (Р. Хаџић)
Анкета: Шта купујете на Рибљој пијаци и да ли сте задовољни понудом?

Лазар Ложарев, пензионер:

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Планирам да купим воће. Иначе, два пута недељно посећујем Рибљу пијацу. Не живим близу пијаце, па могу рећи да се некада определим и за маркет како бих купио воће и поврће. Сматрам да је пођеднако добра понуда и у маркету.

Деса Миладиновић, пензионерка:

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

– За сада сам узела кајсије, бурек и пилетину. Планирам да купим и поврће. На Рибљој пијаци сам сваки други, трећи дан и задовољна сам ценама овде. Воће и поврће углавном купујем на пијаци радије него у маркету.

Горица Дубло, домаћица:

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Купила сам месо, а сада тражим купус. Пошто живим у близини, на Рибљој пијаци купујем готово сваки дан и могу рећи да је квалитетно воће и поврће. Цене су приступачне и у понуди има свега и увек ћу радије купити на пијаци него у маркету. Сада ћу да потражим и мало воћа.

Мартина Екрес, наставница:

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Иначе нисам из Новог Сада, па нисам планирала да пазарим нешто посебно, само сам дошла да видим како се крећу цене и каква је потражња. Узела сам само малине, а интересантна ми је и гардероба овде на Рибљој пијаци. Цене нису лоше, а и добра је и атмосфера.

П. Алимпијевић

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести