У новосадским црквама прослављен највећи хришћански празник

Хришћани који поштују јулијански календар у недељу су прославили највећи празник – Васкрс, који симболише победу живота над смрћу, победу вере, љубави и наде. Васкршње литургије служене су храмовима, а верници су се након седам недеља поста причестили.
е
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Новосађани су празник обележили у Саборној, Успенској, Алмашкој и Николајевској цркви, те у Цркви светог Кирила и Методија на Телепу, као и у црквама на Клиси, Бистрици и Детелинари.

Епископ бачки Иринеј служио је Васкршњу литургију у Саборној цркви. Он је прочитао Васкршњу посланицу патријарха српског Иринеја у којој је патријарх поручио верницима да, по угледу на Христа, загрле једни друге, не само оне који их воле већ и непријатеље и да им опросте. Патријарх је, осим тога, позвао вернике да се у години, у којој српска црква слави велики јубилеј, осам векова аутокефалности, моле за пуномоћ нашег народа, како оног у отаџбини тако и оног у расејању. Поред великог броја грађана, посебно деце у пратњи родитеља, бака и дека, литургији у Саборној цркви присуствовао је и градоначелник Милош Вучевић који је том приликом честитао грађанима Васкрс. Он је изразио уверење да ће и у наредном периоду бити још, како је рекао, лепих вести за Новосађане када је реч о развоју града и стварању бољих услова за живот.

- Грађанима за Васкрс желим свако добро, да овај највећи хришћански празник проведу у кругу породице, у миру, здрављу и благостању – поручио је Вучевић. – Потребно је да се заједно помолимо за наш град и све наше суграђане, те да наставимо путем развоја, солидарности, да бринемо једни о другима, и да нас Ускрс, који представља суштину Хришћанства, упућује на оно што треба да чинимо.

С. К-ч

Фото: Дневник/ С. Шушњевић
Фото: Дневник/ С. Шушњевић
Фото: Дневник/ С. Шушњевић
Сремац
01.05.2019 • 08:51
Није ускрс него ВАСКРС и није ускршња литургија већ ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА
EUR/RSD 117.3235
Најновије вести