Раковић: Олимпијада младих велико искуство

Влада Раковић, седамнаестогодишњи Буковчан, је бисер српске гимнастике. Овај момчић је врло добар ученик трећег разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду и има чиме да се дичи.
Media name  Vlada Raković apsolutni prvak Srbije u gimnastici Foto: privatna arhiva
Фото: Влада Раковић апсолутни првак Србије у гимнастици Фото: приватна архива

Међутим, скромни момак се не хвали, а има чиме. Тренира Влада од своје осме године у Соколском друштву Војводина, код тренера Владимира Дракулића. На тренинг су га одвели отац Теодор и мајка Габриела.

– Гимнастику обожавам и такмичим се у вишебоју, који је и најтежа дисциплина – почео је причу Влада. – У почетку сам тренирао један сат, па два, а сада радим три сата пре и поподне. Тешко је некада, али се максимално трудим. Најбоље ми иду вежбе на разбоју, карикама и вратилу. Први успех у кадетској конкуренцији био ми је треће место у вишебоју на Првенству државе 2013. године.

Раковић је сада јуниор и каже да је конкуренција јача, али он жели још више успеха.

– Ове године учествовао сам на квалификацијама у Азербејyану за Олимпијске игре младих и прошао сам. После тога учествовао сам на Медитеранским играма у Тунису и освојио сам трећа места у вишебоју и вежбама на карикама. А онда је уследило оно што ми је најдраже – Олимпијада младих у Аргентини. Конкуренција је била паклена и то ми је давало још више снаге за успехом. Ушао сам међу осам најбољих у вежбама на вратилу и на крају био сам шести, међу представницима из 36 земаља – поносно ће млади гимнастичар.

Фото: Влада Раковић апсолутни првак Србије у гимнастици Фото: Ф. Бакић

Није овај момчић стизао ни да се одмори, јер уследило је апсолутно Првенство државе и он није желео да га пропусти и био је – најбољи.

– Било је сјајно за мене, јер победио сам у апсолутној конкуренцији, али освојио сам злато на разбоју и вратилу, а бронзу на карикама. Проглашен сам за апсолутно најуспешнијег такмичара – додао је.

Међутим, имао је Раковић и тешку повреду колена, морао је на операцију. Догодило му се то крајем 2017. и тек половином ове године почео је поново да тренира. Његов клуб СД Војводина сносио је све трошкове око лечења.

– Ово је велика ствар и много хвала мом клубу. То се не заборавља, а ове године добио сам и спортску стипендију АП Војводине. То ми даје наду да ће бити све боље и изнад свега бих желео да се пласирам на Олимпијске игре у Паризу 2024. године – нагласио је Влада Раковић.
 

        М. Павловић

Пројекат „Школски и аматерски спорт Новог Сада” суфинансиран је од Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести