У ПРИПРЕМИ „ЛЕКСИКОН УМЕТНИКА И СТВАРАЛАЦА НОВОГ НАСЕЉА” Ново насеље исписује своју историју

Ново културно насеље припрема публикацију „Лексикон уметника и стваралаца Новог насеља” која ће представити људе који су обликовали уметничку сцену овог дела града.
а
Фото: Растко Зекић

Тим поводом у току је кампања под називом „Пријави комшу уметника” у којој су суграђани позвани да предложе своје комшије који су дали допринос уметничком стваралаштву.

– Идеја је да документујемо културно-историјско наслеђе Новог насеља и да препознамо његову есенцију. Желимо да попишемо личности које су кроз време обликовале дух Новог насеља – каже за „Дневник” Марко Јозић, који је, уз Владимира Тупањца и Синишу Туцића, члан уредничког тима „Лексикона”.

Према његовим речима, та публикација је уједно и подсећање на атељее, настанак субкултурних покрета, окупљање уметника и све оно што уметност пружа у свом најбољем руху.

– Данас, након 50 година постојања, Ново насеље има аутентичну културну и субкултурну историју која је обликовала и уметничку сцену града. Радови сликара са Новог насеља а који се налазе се на зидовима разних галерија, глумци које можете видети на даскама Српског народног позоришта, као и музичари хардкор и панк бендова који наступају широм региона, своје прве уметничке кораке направили су управо на Насељу. Све њихове биографије желимо да објединимо у једној публикацији – истиче Синиша Туцић.

Сама конфигурација Новог насеља, коју одликује шарена демографија и специфичан крајолик, судећи по анализама које смо спровели у протеклих десет година, у великој мери је утицала на стваралаштво уметника из тог дела града (Марко Јозић)

Уметницима Новог насеља одувек је недостајао формални Културни центар, због чега је настао велики број неформалних група и културно-уметничких кругова.

– То је створило другачији приступ и начин рада, што је изнедрило алтернативну димензију стваралаштва. Сама конфигурација Новог насеља, коју одликује шарена демографија и специфичан крајолик, судећи по анализама које смо спровели у протеклих десет година, у великој мери је утицала на стваралаштво уметника из тог дела града. Можемо рећи да је то младо насеље које тек исписује своју историју и дефинитвно је на добром путу – закључује Јозић.

Након годину дана рада на „Лексикону” прикупљена су имена 250 уметника, а међу њима су филмски радник Илија Ика Башић, позоришна критичарка Наташа Гвозденовић, глумац Игор Павловић и други.

А. Мандић

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести