У сусрет Дану жена: Цвеће непогрешив поклон

Међународни дан жена обележава се у недељу, те мушкарци размишљају о поклонима и приређивању лепих изненађења драгим дамама.
1

Бројни продавци на пијацама и улицама, дочекавши лепше време, почели су да излажу цвеће, украсне пакетиће, козметику, сувенире, ручне радове и разноразне друге понуде.

Иако је најједноставнији поклон, цвеће је и даље непогрешив избор да се обрадују даме. Некада су каранфили носили примат као мали знаци пажње, док се данас могу наћи шаролики букети, декоративни аранжмани, украсне корпице с разним детаљима, дехидриране руже и слично. Како смо сазнали у цвећарама, већ је велика потражња за природним пољским цвећем.

Продавачица из цвећаре „Ружа” рекла нам је да грађани купују поклоне у складу са својим буyетом и да обично то буде млађа популација, која издвоји до 200 динара за црвене руже и 500 за цветну корпицу.

Како смо сазнали од продаваца, иако је у фебруару и марту набавка цвећа скупља, цене су приступачне. Купци могу пазарити саксијско и собно цвеће. Биљка коју зову „цица маца” стаје само 50 динара, док је јагорчевина 100. За 150 динара могу се наћи љубичице, јоргован, љутић и нарцис. Продавци су сренули пажњу на чињеницу да су зумбули, који стају од 200 до 300 динара, и цикламе од 300 до 350, једне од најтраженијих врста цвећа. Биљка које се издваја због својих цветова и веселих боја је гербер, а кошта до 400 динара. Једна од омиљених собних биљака – фикус, стаје од 600 до 750 динара. Биљка која пружа доста могућности за аранжмане, украшавање  и декорацију, а осим тога може послужити и као интересантан поклон за Дан жена, јесте кактус, који се пазари по цени до 500 динара. По истој цени могуће је купити и декоративну биљку драцену. Што се цветних пакетића и корпи тиче, цене се крећу од 250 до 700 динара.

На улици су изложени козметички пакетићи. Један од комплета пореклом из Белгије стаје 2.000 динара.

Зумбули коштају од 200 до 300 динара, а цикламе су од 300 до 350

У продавницама је такође изложено цвеће, те је за сезонско потребно издвојити од 200 до 800 динара, за бегонију 300, дехидрирану ружу 370 и фаленопсис 550. Украшени пакетићи цвећа стају од 300 до 800 динара.

Већа понуда цвећа и осталих поклона очекује се у недељу, односно самог 8. марта, те се претпоставља да ће грађани тог дана у већем броју куповати поклоне за вољене даме. 

А. Андријевић

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести