Ватрогасна цистерна обогатила возни парк ДВД Петроварадин

НОВИ САД: Добровољно ватрогасно друштво Петроварадин, захваљујући донацији ватрогасног друштва из Словеније (ПГД Дравоград), обогатило је свој возни парк ватрогасном цистерном, чиме ће бити употпуњен рад оперативне јединице.
v
Фото: DVD Petrovaradin

Како објашњава председник ДВД Петроварадин Игор Сић, то друштво, чији чланови добијају позиве за испомоћ Ватрогасној бригади при највећим пожарима у граду, убраја се међу најактивнија на територији Новог Сада.

– Цистерна је изузетно очувана и у сјајном стању – казао је Сић. – Возило је марке „там”, произведено 1985. године, с капацитетом од четири до четири и по тоне воде, има брзо витло и одличну пумпу средњег притиска. До сада смо имали навално возило из 1980. године, међу члановима и мештанима познато као „деда Дајц”. Највећи изазов нам је представљала мала количина воде коју смо имали на располагању, те смо излазили на терен са око три тоне воде. Сада са додатне четири тоне у новој цистерни можемо врло добро да одговоримо на готово све изазове.

Према речима Сића, доскора су добровољна ватрогасна друштва имала много препрека уколико су желела да набаве опрему.

– Уз подршку Сектора за ванредне ситуације, сада друштва могу да увезу возила која не испуњавају прописане еколошке норме – објаснио је Сић. – Сектор је успео да издејствује преко Министарства унутрашњих послова да ватрогасна возила буду изузета из правила, односно да могу бити регистрована уз одлуку Владе Републике Србије и уз посебно решење које издаје Ауто-мото савез Србије.

Ова новина је изузетно значајна, нагласио је Сић, јер је набавка опреме поједностављена, те је отворен пут свим другим ватрогасним друштвима да модернизују опрему и побољшају свој положај. Осим тога, могу да продубе сарадњу и пријатељство са колегама у Европи које су вољне да своју опрему поклоне добровољцима у Србији.

С. Ковач

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести