Већина школа против изласка из дворишта током великог одмора

Иза забране изласка из дворишта током великог одмора, која важи за ученике у већини новосадских основних школа, најчешће стоје безбедносни разлози.
skole bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Иако је због тога родитељима и наставницима много лакше јер су деца на сигурном, међу ученицима се јавља други проблем, а то је немогућност одласка по ужину.

Од укупно 35 осмолетки на територији града, оброци и ужине за ученике припремају се у 13 школа у којима постоје кухиње, док у још 12 школа постоје кантине у којима ђаци могу да купе храну и пиће.

Ученици ОШ „Ђорђе Натошевић” имају кухињу у којој могу да ужинају, али тек од следеће недеље тамо ће бити отворена кантина, тако да ће и они који не користе услуге школске кухиње моћи да дођу до хране, јер им је тренутно излаз из дворишта забрањен током великог одмора.

– Наша школа налази се у делу града са ризичним саобраћајницама, па ученици не могу да излазе управо из тог разлога – истакла је директорка школе ОШ „Ђорђе Натошевић” Бранислава Мартиновић. – Они су раније за време великог одмора одлазили у оближње продавнице како би купили ужину, али смо сматрали да то није безбедно за њих, па смо одлучили да школско двориште смеју да напусте тек када прођу сви часови. Нашу одлуку о затварању дворишта подржали су, заједничким снагама, Савет родитеља и Школски одбор.

Када је реч о исхрани ученика у ОШ „Коста Трифковић”, тамо су услови готово идентични. Иако унутар школе не постоји кантина, организован је рад школске кухиње, као и продуженог боравка. Директор ове школе Срђан Пришић истиче да излаз из дворишта ђацима није физички ограничен, али да је родитељима наглашено и у најбољој намери препоручено да њихова деца не излазе током великог одмора из безбедоносних разлога. Из Градске управе за образовање кажу да у свих 13 школских кухиња ради особље које је запослено у школи, а сагласност за пријем у радни однос, као и њихове плате, обезбеђује Министарство просвете, те да проблем недостатка школске кухиње или кантине не би требало да буде нерешив.

„Град Нови Сад је дао могућност школама које немају сопствену кухињу да издају школски простор за отварање кантине. Сагласност за издавање школског простора у закуп даје оснивач (Град, Покрајина, Република) на основу захтева и потребне документације коју доставља школа која жели да простор да у закуп, што значи да иницијативе за отварање кантине покрећу школе, у складу са прописима”, наводе из Градске управе за образовање.

А. Чегар

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести