ШТА РАДИМО СА ОТПАДОМ Поново употребити ЗНАЧИ РЕЦИКЛИРАТИ И СМАЊИТИ ЗАГАЂЕЊЕ

Рециклажа вам делује као мистерија и никад нисте сигурни шта смете, а шта не би требало да убаците у канту за амбалажни отпад?
a
Фото: Pixabay

То је зато што свака држава, па и град, прихвата другачије материјале, те је још теже схватити шта јесте, а шта није рециклабилно. Ознака за рециклажу само сугерише да се неки тип амбалаже може рециклирати, али не мора да значи да рециклажни центар то заиста може да рециклира.

Многи су збуњени када је у питању ова тема, зато смо решили да вам откријемо шта се подразумева под амбалажним отпадом, односно шта сигурно може да се рециклира, а шта не. Кренимо од дефинисања појмова, како би вам било лакше разумете тему.

Фото: Pixabay

Шта је амбалажа?

Амбалажа је материјал који се производи и користи за пуњење, чување, складиштење, паковање и транспорт робе широке потрошње. Са амабалажом се сусрећемо свакодневно, на свим продајним местима на којима набављамо животне намирнице и другу робу. Када је искористимо, она постаје отпад који, у зависности од материјала, може да се поново искористи.

Шта је амбалажни отпад?

Агенција за заштиту животне средине амбалажни отпад дефинише као сваку амбалажу или амбалажни материјал који не може да се искористи у првобитне сврхе, изузев отпада насталог у процесу производње амбалаже. То значи да када попијемо флашу воде, убацимо је у канту за амбалажни отпад, она у даљем ланцу постаје ресурс који може да се искористи за стварање нове амбалаже или нечег другог. Значи, за корисника амбалажа постаје отпад, док је за рециклера она ресурс.

Фото: Pixabay

Врсте амбалажног отпада

У Србији амбалажни отпад углавном делимо на шест врста, али се на улицама најчешће могу наћи сетови од по три канте за амбалажни отпад. То је зато што ПЕТ пластика, АЛ лименке и Тетра Пак најчешће одлажемо у једну канту. У наставку наведене су врсте амбалажног отпада које могу да се рециклирају.

Напомена: Информације представљају најчешћу праксу у Републици Србији. Рециклабилност амбалаже зависи од много фактора, те се не може тачно дефинисати која врста амбалаже је рециклабилна и у којој мери. Постоји и она амбалажа која је по свом саставу рециклабилна, али не постоји могућност рециклаже исте у Србији.

Папир и картон

Животни циклус папира уништава животну средину од почетка циклуса, до његовог краја – почиње сечом дрвећа, а завршава се паљењем папира, чиме се испушта угљен диоксид у атмосферу.

Такође, производња папира троши велику количину воде. Потребно је 10 литара воде за прављење једног папира А4 формата.

Овај циклус може да се заустави управо рециклажом. Рециклирањем једне тоне папира сачуваћемо чак 17 стабала, 4000 киловата енергије и 26.500 литара воде.

Папир који може да се рециклира

* Картонске кутије

* Крафт (браон) папир

* Штампан папир

* Папир из шредера

* Магазин и новине

Не могу се рециклирати

* Папир за печење

* Месарски папир

* Воштани папир

* Папирне шоље за кафу/чај

* Коришћене кутије од пице

* Пластика

Пластика је веома захвалан и наизглед јефтин материјал, али је и велики загађивач. Сваке године око 8 милиона тона пластичног отпада заврши у океанима. Пластика коју најчешће користимо је једнократна, врло кратко служи сврси, а да притом најчешће није рециклабилна.

Пластику обележавамо бројевим од један до седам, а најчешће је рециклабилна пластика обележена бројем 1, 2, 4 и 5. Како овај материјал може да се рециклира свега неколико пута, треба га генерално избегавати.

Могу да се рециклирају

* Пет флаше (од воде, сока)

* Пластична бурад и канте

Фото: Pixabay

* Пластичне гајбице

* Пластичне палете

* Полиетиленска фолија (стреч фолија)

Не може да се рециклира

* Пластични тањири и прибор за јело

* Пластичне чаше

* Сламчице

* Флаше од уља

* Вишеслојна амбалажа (од грицкалица на пример)

* Метал

Производња метала резултира значајним исцрпљивањем природних ресурса. Алуминијумске лименке се најчешће рециклирају, а добра ствар је то што се оне могу рециклирати изнова и изнова, без утицаја на квалитет алуминијума (што са пластиком није случај). Њихово уништавање (спаљивање) би подразумевало губљење значајног, квалитетног ресурса, зато је битно да лименке убацујете у канту за амбалажни отпад.

Рециклажом метала смањује се загађење земљишта, ваздуха и воде.

Амбалажни метал који може да се рециклира

* Алуминијумске и челичне лименке

* Челични поклопци

* Поклопци од стаклених флаша

* Стакло

Да ли сте знали да стакло произведено од рециклираног стакла умањује загађење ваздуха за 20%, док је код воде тај проценат већи и износи 50%? Као и алуминијум, стакло је 100% рециклабилно и може да се рециклира безброј пута.

Стаклена амбалажа које може да се рециклира

* Флаше воде и сокова

* Флаше од алкохолних пића

* Тегле

Не треба да рециклирате

* Разбијене чаше и флаше

* Стакло од прозора, шофершајбни

* Дрво

Дрво као амбалажни отпад не среће се често у домаћинству, већ се користи у производњи и транспорту производа. Дрвени амбалажни отпад попут палета најчешће се поправља, а када то више није могуће, шаље се на рециклажу. Због ретке примене у домаћинству, не постоје посебни контејнери за дрво.

Дрво које може да се рециклира

* Палете

* Дрвене гајбице

* Плутане табле

* Чепови од плуте

* Тетра пак

Иако вишеслојна амбалажа најчешће не може да се рециклира, то није случај са Тетра Паком. Тетра Пак је вишеслојна картонска амбалажа за напитке састоји се у просеку од 75% картона, 20% пластике и 5% алуминијумске фолије, а влакна обновљена процесом рециклирања могу бити претворена у висококвалитетну папирну масу (пулпу) за производњу индустријских и потрошачких производа који имају здраво тржиште. Овај материјал можете одложити у наше жуте кутије, заједно са АЛ лименкама и ПЕТ пластиком, а ове три врсте амбалаже рециклери ће накнадно разврстати.

Шта може да се рециклира

* Паковање од млека, јогурта, сокова и других производа који на себи имају ознаку Тетра Пак.

* Како бисмо вам објаснили процес управљања амбалажним отпадом и нашу улогу у систему, враћамо се на терминологију.

Управљање амбалажним отпадом

Управљање амбалажним отпадом јесте планирање и организовање активности везаних за сакупљање, транспорт, складиштење, третман и одлагање амбалажног отпада, укључујући надзор над тим активностима и бригу о постројењима за управљање отпадом после затварања (Закон о амбалажи и амбалажном отпаду).

Компанија Секопак је оператер амбалажног отпада, што значи да учествујемо у овом процесу како би испунили прописан национални циљ и послали што већу количину амбалаже на рециклажу. Оператер амбалажног отпада не мора да рециклира нити сакупља отпад директно, већ то може да ради у сарадњи са другим фирмама. Наша улога је и у прављењу инфраструктуре за одлагања амбалажног отпада, као и едукација, како би што већем броју грађана омогућили да рециклирају и научили их како то правилно да раде.

Фото: Pixabay

ПРОВЕРИТЕ ШТА НЕ ТРЕБА ДА РЕЦИКЛИРАТЕ

Најбитније правило рециклаже

Најбитније правило рециклаже је да нема загађења у самој канти. То значи да флаше и лименке морају бити испражњене, а остатци хране смештени у другу канту. Било каква течност или храна могу угрозити процес рециклаже, поготово ако стављате у канту папир и картон заједно са флашама и лименкама.

Амбалажни отпад од хемикалија који има било какав знак опасности/упозорења представља опасан отпад и никако не би смео да се нађе у постављеним кантама/контејнерима.

Следећи пут када видите лименку на улици сетите се на она може поново да заврши на рафовима продавница. Можда у другом облику, можда у другом граду, али суштина је иста – ако је однесете на рециклажу, она неће више бити сметња природи, већ ресурс који може поново да се искористи.

Секопак полаже ауторска права на све садржаје на сајту. Неовлашћено коришћење садржаја и/или било којег дела садржаја без изричите дозволе Секопака или навођења извора, сматра се кршењем ауторских права и Секопак ће предузети све расположиве правне радње и средства, у циљу заштите истих.

Милица Кузманов / sekopak.com

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести