НОВИ САД ДОБИО ПРВО РЕЦИКЛАЖНО ДВОРИШТЕ, један од садржаја у склопу планиране РЕГИОНАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ  Град УЛОЖИО 190 милиона динара (ФОТО, ВИДЕО)

Рециклажно двориште, као један од садржаја у склопу планиране Регионалне депоније, на простору садашње градске на Клиси данас је, у присуству медија, званично отворено.
k
Фото: Ilustracija/Dnevnik/Grad Novi Sad

За изградњу тог објекта Град је издвојио око 190 милиона динара, док је Министарство за заштиту животне средине у опрему уложило око 32 милиона. То је иначе прво од  три планирана таква комплекса територији Новог Сада, будући су рециклажна дворишта предвиђена и у Футогу и Петроварадину, с тим да је у току израда пројектно-техничке документације за објекат у Футогу.

Чланица Градског већа за заштиту животне средине Мира Раденовић Бојић обишла је, заједно с директором ЈКП „Чистоћа“ новоизграђени објекат и том приликом најавила да ће наредних дана, најкасније до краја маја бити расписана јавна набавка за избор извођача радова за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом.

Регионалним планом за управљање отпадом, осим Новог Сада, обухваћене су и општине Темерин, Врбас, Бачка Паланка, Беочин, Жабаљ, Србобран и Бачки Петровац, које ће имати заједнички центар за прераду отпада, а који би, како је процењено, годишње требало да прими од 70.000 до 160.000 кубика.

Фото: novisad.rs

Нови Сад дневно произведе око 500 тона отпада

По речима Мире Раденовић Бојић Нови Сад у просеку дневно произведе више од 500 тона отпада, те да је, примера ради пре неки дан на депонију одложено око 1.000 тона.

- То је углавном грађевински отпад, што указује да је грађевинска индустрија више него активна у Новом Саду, а када је реч о комуналном отпаду грађани продукују око 450 и 500 тона мешаног отпада, који настаје у домаћинствима - објаснила је Раденовић Бојић. - Капацитет објекта на Клиси је доста мањи од те количине. На простору Градске депоније постоји и хала изграђена 2000 године, с две линије за сепарацију мешаног комуналног отпада. Управо из тог разлога су нам неопходна три објекта.


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

- Овај објекат веома је значајан и представља приоритет за адекватну примарну сепарацију - рекла је Мира Раденовић Бојић. - Сав отпад који грађани сакупљају и одвајају попут стакла, папира и картона, пет амбалаже... и садржај из рецикломата биће допреман у рециклажно двориште. Осим тога, грађани ће овде моћи да одлажу отпад посебних токова, све оно што не би требало да се налази у контејнерима за комунални отпад. У наредном периоду нас очекује изградња Регионалног центра за управљање отпадом, који заправо обухвата све оно што је у данашње време неопходно да локалне самоуправе имају, када је реч о систему управљања чврстим отпадом, на најсавременији могући начин, по стандардима Европске уније. 

Фото: Dnevnik.rs

Изградњом рециклажног дворишта практично ће бити заокружен процес раздвајања отпада. Ту се налази централно постројење за прикупљање и сепарацију примарно селектованог отпада, као и простор за одлагање посебних типова отпада - гума од возила, азбестних производа, батерија, уља, електричних апарата... Како се екипа „Дневника“ уверила, у комплексу се издвајају три фунционалне целине - улазна зона, хала за селектовање и рециклажно острво, с простором за посебне токове отпада. У хали за селекцију  организован је пријем примарно сепарисаног отпада, као и његово разврставање. Рециклажно острво, с простором за посебне токове отпада, намењено је примарној сепарацији амбалаже, а део површине издвојен је за смештање различтих врста прикупљеног отпада.

Текст и фото Ј. Вукашиновић
 

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести