ШТА СА ПЛАСТИЧНИМ КЕСАМА: Користе се само једном, а разграђују годинама

Ево како брзо и лако да усвојите зелене навике
а
Фото: рина

У очувању животне средине сваки, чак и мали корак, може да направи велику разлику. Управо због тога, важно је да освестимо које промене у нашој свакодневној рутини и понашању могу допринети чистијој, здравијој и зеленијој животној средини.

Рециклажа представља основу зелене трансформације, а разврставање отпада и одвајање у засебне, наменске канте и контејнере је први мали корак ка здравијој животној средини.

Међутим, да ли сте икада размишљали о начинима на које можете поново искористити предмете од пластике пре него што их одложите у отпад?

Постоји много креативних начина како можете поново искористити празне пластичне флаше. Уз мало времена и креативности, пластична флаша може постати саксија за биљке, кутија за оловке, хранилица за птице или нешто друго по вашем избору.

Ако волите да омиљене напитке испијате на сламку, определите се за папирне сламке за једнократну употребу, или металне, које се, поред тога што се лако чисте, могу користити више пута.

Фото: Pixabay.com

Такође, замена пластичних кеса платненим цегерима није само корисна за квалитет животне средине, већ су цегери и практичнији за одлазак у набавку, а уз бројне различите боје, дезене и мотиве могу постати и леп модни детаљ.

Када размишљамо о очувању животне средине, морамо имати у виду да су одређени природни ресурси, пре свега чиста вода, врло ограничени, због чега је неопходно да их сачувамо и за генерације које долазе.

Искључивање воде приликом прања зуба је добар и једноставан почетак, а поред тога, побрините се да поправите славине које цуре. Уколико користите машину за прање судова, увек користите њен пун капацитет, а у случају да судове перете ручно, потрудите се да то обавите непосредно након оброка, како не бисте трошили већу количину воде и детерџента на тврдокорне мрље.

Уколико сте љубитељ цвећа или имате своју башту, имајте у виду да је током топлих дана најбоље заливати биљке ујутру и увече, када је испаравање најмање интензивно, па до корена долази већа количина воде.

Штедња електричне енергије осим заштити животне средине, доприноси и стабилности електроенергетског система. Мала промена коју лако можете усвојити јесте искључивање непотребног светла у просторијама у којима не боравите.

Зелена навика чије усвајање доприноси и вашем здрављу јесте вожња бицикла или пешачење уместо вожње аутомобилом. Еколошки начини превоза нису само приступачнији, здравији и економски исплативији, већ мање возила у саобраћају и нижа потрошња горива представљају значајан корак ка бољем квалитету ваздуха и целокупне животне средине.

Национална кампања „Сарађуј, не загађуј“ спроводи се у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, који уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије.

Циљ кампање “Сарађуј, не загађуј” је подизање свести о значају зелене трансформације и очувања животне средине, уз позив грађанима и пословној заједници да малим корацима сви заједно као друштво допринесемо стварању здравијег и зеленијег окружења.

 

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести