Албанци са југа Србије потписали споразум о заједничкој листи

ТИРАНА:  Албанци са југа Србије потписали су данас у Тирани споразум о стварању јединствене изборне листе албанских странака на предстојећим изборима у Србији.
glasacka kutija, Tanjug
Фото: Dnevnik, ilustracija

Споразум је потписан у присуству в.д.албанског министра за Европу и спољне послове Гентс Цакаја, а сама листа носиће назив "Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина", преноси албанска агенција АТА.

Документ "Споразум политичких ентитета на парламентарним изборима у Србији" потписале су Странка демократске акције, Алтернатива за промене, Демократска странка, Реформски покрет при АДП и Покрет демократског прогреса, а он подразумева да ће се држати програма кад год су у питању национални принципи и питање такозване Прешевске долине.

Како се наводи, стварањем јединствене листе обезбедиће се већа заступљеност Албанаца у парламенту.

Након потписивања Цакај, који је иначе пореклом са Косова, поздравио је потписивање споразума наводећи да су предствници Албанаца са југа Србије показали најбољи пример како политичке поделе могу да се артикулишу у националном ставу.

Тачи о заједничкој листи Албанаца с југа Србије

ПРИШТИНА:  Председник привремених косовских институција Хашим Тачи поздравио је вечерас потписивање споразума о формирању заједничке изборне листе Албанаца са југа Србије.

"Поздрављам споразум о стварању јединствене изборне листе албанских странака у Прешевској долини. Важно средство за политички напредак и заштиту националних интереса. честитам и министру спољних послова Албаније Генту Цакају што подржава овај процес", написао је Тачи на Твитеру.

Неколико политичких странака Албанаца са југа Србије потписало је данас споразум о формирању заједничке листе на предстојећим парламентарним изборима у Србији, која ће наступити под именом "Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести