АМЕРИКА КУРТИЈУ ДАЛА РОК ОД ДВА ДАНА Ескобар: Уколико не прихвати захтеве следе дугорочне последице

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да косовски премијер Аљбин Курти има два дана да одговори на захтеве које су му поставили на састанку и најавио да ће до петка заједно са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине известити да ли је било напретка или не, преноси Репортери.
s
Фото: Youtube Printscreen/MINA

Ескобар је рекао да ако косовски премијер Аљбин Курти не прихвати три услова за смиривање ситуације на северу Косова онда то значи да не жели сарадњу са ЕУ и САД и да то не може да прође без последица, преноси Економија онлајн.

Ескобар је новинарима говорио и о члану 7 Охридског споразума, формирању Заједнице општина са српском већином наводећи да Курти има нацрт Заједнице, али да га крије. Није открио да ли је нацрт статута Заједнице израдила Приштина или Европска унија, али је нагласио да нацрт постоји и да се крије. Ескобар, који је од јуче у Приштини и који се синоћ заједно са Лајчаком сусрео са Аљбином Куртијем, нагласио је да косовски премијер има рок од два дана да одговори на захтеве који су му изнесени на састанку.

Сједињене Америчке Државе и ЕУ очекују постизање споразума о смиривању ситуације на северу, односно испуњење три захтева међународне заједнице које су Ескобар и изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак предочили Куртију на састанку - деескалација на терену, што скорије одржавање избора на северу и повратак дијалогу и процесу нормализације .

Ескобар је додао да САД, Европска унија и сви међународни партнери имају заједнички став о смиривању и нормализацији ситуације и ако то се не деси, онда ће последице по Косово бити дугорочне. Навео је да оне нису усмерене на народ Косова, јер, како је рекао, Америка има одличне односе са грађанима и да ће Вашингтон увек бити уз њих без обзира ко био на власти.

Ескобар је истакао и да Влада Косова треба одмах да представи нацрт статута ЗСО.

"До Асоцијације ће доћи, само је питање с ким", навео је Ескобар.

 (Kurir.rs /Kosovo online)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести