АПВ на конференцији Финансирање инвестиција и трговине у Африци

У Тунису је свечано отворена међународна конференција „Финансирање инвестиција и трговине у Африци“ ФИТА 2022.
d
Фото: Покрајинска влада

Конференцију је отворила председница Владе Туниса Наџла Буден истичући да је на скупу присутно  преко 1000 учесника, што значајно доприноси промоцији афричког континента и доноси могућност за презентацију  потенцијала за улагање. ФИТА је највећа конференција овакве врсте у Африци, а свечаном отварању присуствовали су чланови владе, привредници као и многобројне делегације. 

Делегација АП Војводине, коју предводи покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, присуствовала је церемонији отварања. 

Ово је пета конференција и ове године заснована је на три кључне области: политичкој и безбедносној сарадњи, економској и социјалној, као и сарадњи у области заштите животне средине. 

У оквиру пленарног дела одржан је низ панела, преко 2000 састанака између привредника, представило се преко 100 институција, као и 80 говорника - представници влада, економисти, привредници. 

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић био је говорник на панелу  „Африка - Европска унија, могућности улагања и глобалног повезивања“. 

„Изузетно је важно заједништво земаља, као и регија, првенствено у домену економског напретка и стабилности, те нових могућности које стварају Република Србија и АП Војводина. Размена искустава, знања, ресурса, у оквиру привредних , туристичких  и инвестиционих делатности доприносе бољитку и развоју наших економија“, рекао је секретар Иванишевић истичући нарочито развијене секторе у АП Војводини као што су ИТ и дигитална пољопривреда. У Републици Србији нарочито је значајан  режим слободних зона захваљујући којем  у нашој земљи  данас послују велике иностране корпорације. 

На панелу су учествовали и Њ.Е. Маркус Корнаро, амбасадор ЕУ у Тунису, Њ.Е.Раматулаж Фаје, амбасадор Сенегала у Тунису, Етиен Гирос, председник француског Савета инвеститора у Африци, Ајвинд Фједштад, председавјући норвешко-афричке бизнис асоцијације, Клеопас Адријан Диона, представник италијанско – афричке бизнис организације. 

Фото: Покрајинска влада

У оквиру конференције организован је изложбени простор за делегације које су представиле земље из којих долазе. Туристичка организација Војводине представила је ширем аудиторијуму туристичке потенцијале наше покрајине. Војводину представља и Привредна комора Војводине промовишући привреду и могућност повезивања наших тржишта. 

Конференцији ФИТА 2022. присуствују и чланови делегације Покрајинске владе: Татијана Ђукановић, шеф кабинета председника Покрајинске владе, Наташа Павловић, директорица Туристичке организације Војводине и Бранислав Мамић, секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине. 

У току сутрашњег дана покрајински секретар др Ненад Иванишевић и чланови делегације учествоваће на представљању туристичких и привредних потенцијала АП Војводине.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести