Арифи: Одбили смо позив Брисела за састанак о ЗСО

ПРИШТИНА: Координатор косовске Владе за дијалог са Србијом Авни Арифи рекао је данас да је Приштина одбила да учествује на састанку у Бриселу крајем недеље, који је требало да буде посвећем заједници српских општина.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

"Састанак је био заказан за 7. јун, али ми смо га одбили. Ми инсистирамо на дијалогу и инсистирамо да се говори о свим темама. Док је делегација Србије рекла да је једини разлог за учешће у разговорима формирање Асоцијације општина са српском већином. Ми смо ту за све споразуме. Или ће се спровести сви споразуми или неће ни један", рекао је Арифи.

Он је казао да је косовска влада у мају тражила од надлежних органа у Бриселу да се технички дијалог са Србијом што пре настави.

Арифи је за Радио Слободна Европа навео да је у захтеву за дијалог послато неколико тема о којима би требало наставити технички дијалог.

Објаснио је да је одговор надлежних у Бриселу био да ће се процес дијалог наставити у вези са процесом формирања Асоцијације односно Заједнице општина са српском већином, што је према Арифију косовска страна одбила, преноси приштинска Коха диторе.

Он је претходног дана писао надлежнима у ЕУ који посредују у дијалогу, наводећи да је „потпуно разочаран и увређен позивом“ који је послат.

„Овај позив доказује да је ваш тим Европске уније за посредовање у техничком дијалогу између Косова и Србије постао десна рука српске
делегације, и да служи само српским интересима и остваривању њихове агенде“, написао је Арифи.
Он је за Радио слободна европа објаснио да за Косово није важно спровођење само једног споразума, као што је осмишљено за следећи
састанак, већ су важни сви споразуми. Како наводи, и Београд је такође заинтересован само за ЗСО и ни један други споразум.
„Одједном смо добили позив да представимо управљачки тим и видимо како ће бити састављен нацрт статута за Асоцијацију, што за нас није уопште релевантан састанак“, рекао је Арифи.

Он такође тврди да је ЕУ пала у замку Србије, а Србија је успела да питање ЗСО постави као приоритет над приоритетима у дијалогу.

„За њих је интересантна само Асоцијација. Не занима их енергетика због које Косово губи десетине милиона, не интересује их интегрисано управљање границама, а изгубили смо 24 милиона евра, нити их занимају дипломе, тако да ми као Косово инсистирамо на томе да се разговара или о сви споразумима или ни о једном", рекао је Арифи.

Према његовим речима, одговор из Брисела био је да се процес комуникације не зауставља, али он тврди да Србија омета многе процесе и спровођење споразума.

"Дошло је до комплетног погоршања, до тотално расистичког понашања према косовским спортистима. Онемогућено им је спортско такмичење само зато што су са Косова. Сваког дана се грађани Косова заустављају на граници, заустављају се и чланови Косовских безбедносних снага. Људе малтретирају. Ову праксу треба зауставити и не може бити нормализације са овим приступом. Имамо потпуну деградацију када је у питању слобода кретања", тврди Арифи.

Званичници владе у Приштини кажу да ће представници Управљачког тима за статут Заједнице српских општина, састављен од стране представника српске заједнице који живе на Косову, ускоро бити позвани на консултације од стране косовског премијера, Рамуша Харадинаја, како би се видео континуитет рада у изради статута.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести