Протест завршен, рок за испуњење захтева шест дана

БЕОГРАД: Протест опозиције око Савеза за Србију званично је завршен вечерас у Београду нешто пре 20 часова, а властима је остављен рок од шест дана да испуне захетеве које су данас поподне изнели на протесту. 
protest, tanjug sradovanovic
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Како су рекли, представници СзС, удружења грађана и струковних удружења спремни су да разговарају са "бадлежним органима", али не са председником Србије и председницом Скупштине Србије.

Уколико њихови захтеви не буду испуњени, најавили су нове демонстрације следеће суботе.

У завршном делу скупа "Сви као један - 1 од 5 милиона" говорили су председници странака окупљених у Савезу за Србију, изузев Драгана Ђиласа.

Прва се окупљенима обратила посланица Љупка Михајловска, потом лидер Двери Бошко Обрадовић, а затим Вук Јеремнић.

Обраћање лидера Двери Бошка Обрадовића учесници протеста поздравили су скандирањем његовог имена, а он је узвратио да је једна од главних порука протеста "слика уједињена опозиције, без обзира на разлике" и да "неће стати" док не смене власт.

Лидер ДС Зоран Лутовац је задовољан што су се удружиле различите политичке опције, јер је, каже Лутовац, "зграда Србије у пламену и у таквој ситуацији не сме се говорити са ким се може, а са ким не.

Председник Народне странке Вук Јеремић оптужио је власт да жели да од Србије направи "брод лудака са којег треба да се бежи", а да они неће дозволити да земљу воде, како је рекао, лудаци.

За Зорана Живковића, који није бирао речи, нити метафоре, помињући психијатријску болницу и Падинску скелу, посао започет 5. октобра није завршен.

Лустрација по закону и нова "Сабља", "модел 2019. или 2020. најкасније", је оно што предстоји, каже Живковић и поручује ЕУ да треба да престане да подржава Александра Вучића.

Борко Стефановић је, машући окрвављеном кошуљом, поручио да ће победити и за оне који гласају за СНС.

Председник СДС Борис Тадић, дочекан звиждуцима, бавио се личношћу и карактером председника Србије, назвавши га "трговцем људским душама" и непријатељем демократије.

"Ово је крај почетка. Чека нас велика и опасна битка, јер имамо опасног противника", закључио је Тадић.

Пре шетње говорници су поручили да су они темељ за слободно друштво, да воде борбу која се не може, нити сме изгубити, уз поруку једног од говорника - "или они или ми". 

Најбројније и најоштрије критике, али и увреде, биле су усмерене на председника Србије Александра Вучића, његову политику и личност, а пратило их је одобравање учесника протеста који су испунили простор између Скупштине, главне поште и Трга Николе Пашића. 

Готово сви говорници на Вучићеву адресу упућивали су примедбе да је заменио све институције у земљи и пребацивали му да је крив за поделе у друштву, за положај села и пољопривреде, за стране инвестиције, одлазак младих и долазак миграната...

Први говорник професор Чедомир Чупић рекао је да Србију треба "ослободити", а да отпор нема цену. 

Према његовим речима, председник Србије је у кампањи „Будућност Србије", а Србија, каже Чупић, са њим Србија нема будућност, нити будућност земље сме да зависи од једног човека. 

Бивши судија Уставног суда Зоран Ивошевић позвао је Вучића да поднесе оставку јер крши Устав и зато што, како је рекао, учествује у вршењу све три власти: законодавне, извршне и судске, да доноси и укида законе, најављује промену државне границе, саопштава ко јесте а ко није учинилац кривичних дела и друго. 

Црква ће увек бити уз оне који траже истину и правду, поручује свештеник Ненад Илић, чије писмо је прочитала његова супруга Анастасија Илић, мајка јутјубера Баке прасета.

„Црква се не бави и не треба да се бави страначком политиком, али када неправда и лаж постану очигледни, црква има обавезу да стане у заститу верног народа", нагласио је он.

Казао је да се обраћа присутнима као "свештеник који је у дијаспори", која, како каже, све више расте.

Малинар из ивањичког краја Милан Јаковљевић говорио је, каже, у име незадовољних српских пољопривредних произвођача, који наводи да су села у Србији у изумирању, а да их, како каже, Вучић припрема да их препусти мигрантима, као својим будућим бирачима. 


Захтеви: Изборни услови, нови састав РЕМ и руководства РТС

На протесту "Један од пет милиона" опозиција је затражила формирање заједничке комисије за дефинисање фер и поштених изборних услова.

Други захтев је избор новог састава РЕМ-а, како је саопштено, на равноправним основама, на предлог одборничких група власти и опозиције.

Трећи захев је избор техничког руководства и уређивачког колегијама информативног програма РТС и РТВ, који би у прелазном периоду чиниле нестраначке личености, а које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

Организатори протеста су, како је речено, спремни за разговор и договор са надлежним државним органима око остварења свих тих захтева, који су прочитани на протестном скупу испред Народне Скупштине. 

"У наредним данима уједињена опозиција ће изабрати своје преставнике за све три радне групе. У делегацијама опозиције за покретање дијалога за ове три теме биће представници не само опозиционих политичких странака, покрета, удружења грађана већ и представници струковних удружења", поручено је на протесту.


Фото: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

"Остала су још 1.204 српска села, планирате ли да се и она испразне и напуне вашим гласачима?" 

"Зашто се тера српска омладина у туђину? Уместо да од пољопривреде живе сељаци, од ње су се обогатили ваши ближњи. Не постоји тренутак када српски сељаци нису слагани", рекао је он.

Новинар Срђан Шкоро је позвао, како је рекао, часне официре и полицајце да се прикључе народу, професоре да прекину наставу и почну да предају на улицама, глумце и режисере да дођу на тргове, новинаре, САНУ, цркву да помогде да "васкрсне Србија".

Рекао је и да је ће 13. април једног дана бити дан републике и дан слободне Србије.

"Или они или ми", поручио је Шкоро. Студент Правног факултета Стефан Новаковић, који је био ухапшен током упада демонстраната у РТС 16. марта, рекао је да се Србија данас пробудила, да неће да слуша лажи о бољем животу, док се, како каже, у Србији умире од глади. 

Глумац и лидер ПСГ Сергеј Трифуновић рекао је данас да на протесту "1 од 5 милиона" има преко 100.000 људи, да учесници протеста стварају друштво и систем, док је на рачун власти и председника Србије Александра Вучића изнео низ оптужби и изрекао низ псовки. 

На почетку обраћања "обратио се" министру унутрашњих послова поруком да га "поздравља 8.000", алудирајући на процену МУП да има око 7.500 људи испред Скупштине.

Навео је да он и многи други већ више од 20 година проводе на улици, да ту бране достојанство, чувају своју државу, пошто, како каже, ниједна власт не зна шта је држава и народ, који је, наводи, увек спремна да га прода.

"Али, кунем вам се животом да ће ово овде да стане, ово вам је последња улица", казао је Труфуновић.

Основни задатак учесника протеста је, рекао је он, да прошире "талас слободе", да ослободе страха све који су одустали, који су незадовољни, неповерљиви.

"Украли су нам слободу, лажу нас и пљачкају и називају нас непријатељима Србије и купују за једну ''црвену''. Достојанство у Србији кошта 1.000 динара. Али, он нема цену", каже он, уз псовке на рачун власти и Вучића.

Вучићу је приписао реченицу да за једног Србина треба убити 100 муслимана, да нема "дана радног стажа", да данас изводи жандармерију на децу, да црта мете грађанима, позива на грађански рат...

"Компромиса нема, до последње капи крву борићу се за лустрацију", закључио је Трифуновић.

После обраћања Војкана Младеновића, представљеног као борац са Кошара, прочитано је "писмо" за председника Србије на тему Косова и Метохије.

У писму га оптужују за потпис Бриселског споразума, које је, кажу, довело до повлачења српских инстиуција са КиМ.

Поручили су и да Косово није Вучићева лична имовина, већ да припада народу и запитали га има ли намеру да нешто потпише на у Берлину, где ће се састати са Тачијем, Харадинајем, Рамом, Меркел и Макроном. 

Фото: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr


У Старом двору мирно, Весић са одборницима

Преко пута Скупштине Србије, испред које је у току митинг Савеза за Србију, испред Старог двора, у којем је градско руководство, за сада је мирно.

У Старом двору су заменик градоначелника Горан Весић, помоћиници градоначелника и градски секретари, а одборници владајуће коалиције су у Скупштини града, на Тргу Николе Пашића.

Део присталица СзС се налази и у делу Пионирског парка и простору ка Старом двору, неки од њих стоје, а неки шетају.

Весић је у изјави новинарима у Старом двору рекао да се власт губи и добија на изборима и представницима СзС поручио да, ако желе да дођу на власт, морају грађанима да понуде нешто друго осим насиља и мржње.

"Нећемо допустити да, по сценарију који је унапред написан, преузимају институције, отимају власт и зато смо овде и бићемо све дотле док постоји опасност да фашисти преузму власт у Србији", рекао је Весић.


Последњи говорник, Синиша Ковачевић позвао је грађане Србије да дигну заставе: "Са тим заставима и са оваквим људима не бојте се ничега", нагласио је Ковачевић. 

Хвала вам што се очистили Србију и што сте се сабрали у Београду, рекао је иронично Ковачевић. 

Он се захвалио окупљенима што су данас на скупу:

"Направићемо од ове земље земљу којом ћете се поносити. Овоц ће бити ''бисер земља'', ово је ''бисер народ''. Земља у којој ћемо променити све, систем, начин мишљења, у којој ће све поново бити зидано од темеља и која се не може оставити онима који је не воле, немају заклетву, који су преваили неколикопута у животу", рекао је Ковачевић и поручио:

"Ово је битка и борба која се нити сме, нити се може изгубити, нити ће се изгубити. Ово је, драги пријатељи, борба за част и образ Србије и престонице", рекао је Ковачевић. 

После ових обраћања, учесници протеста кренули су у шетњу ка влади Србије.

Учесници протеста "1 од 5 милиона" прошетали су од Народне скупштине, улицом Кнеза Милоша, до Владе Србије, и затим се, преко Славије и Булевара краља Александра, вратили на почетну позицију, испред републичког парламента.

На челу колоне су били лидери СзС Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић, Борис Тадић, Зоран Лутовац, Боборко Стефанових, Јанко Веселиновић, Зоран Живковић.

Шетња демонстраната протекла је без инцидената, уз неколико упаљених бакљи, код владе, на Славији, код Правног факултета.

Окупљени су успут узвикали "Излазите напоље" и позивали грађане да им се придруже.

Није било страначких обележја, већ само застава Србије и транспарената.

Учесници протеста "1 од 5 милона" после шетње вратили су се пред зграду Народне скупштине, где је импровизован Дневник, а затим су почели да им се обраћају лидери опозиције.


МУП: Скуп без инцидената, присутно између 7.300 и 7.500

Скуп испред Народне скупштине у Београду започео је у 15.30 часова и до нешто пре 16.00 часова протиче без инцидената, а присутно је између 7.300 и 7.500 учесника, саопштио је МУП.

"Из читаве Републике Србије на скупу је присутно између 7.300 и 7.500 учесника, а тачан број Министарство унутрашњих послова ће саопштити у наредним сатима", наводи се у саопштењу.


На мање од сат уочи протеста опозиције, у центру Београда није било великих гужви.

Председник Србије и владајућег СНС јутрос је поручио да се ништа посебно неће догодити, осим нешто буке.

Као у последњих седам година ни ово неће бити највећи скуп мојих политичких противника. Ништа неуобичајено. Надам се да ће разумети потребу да разговарају у парламенту. Ако не разумеју, онда ништа. Сем дреке и буке неће постићи ништа, рекао је за Пинк ТВ и додао да ће он и данас, као и сваког дана бити на свом радном месту.

У прилог томе, на његовом инстаграм профилу објављена је фотографију на којој се налази с најближим сарадницима у припремама за одлазак у Кину.

Председник Вучић на састанку са најближим сарадницима, припрема за одлазак у Кину и сусрет са председником Кине Си Ђипингом, стоји испод слике.

Србија много очекује од тих сусрета и нада се још ближој сарадњи са најмногољуднијом земљом света, наведено је даље.

И потпредседница Владе Зорана Михајловић је упутила сличну, умирујућу и радну поруку, заказујући за данас састанак са свим државним секретарима и помоћницима министра у згради Владе, поводом споразума са Кином које је у петак потписала у Дубровнику.

Михајловићева је још у петак увече обавестила све сараднике да што пре мора да се крене у реализацију ових споразума који се тичу изградње аутопута од Новог Београда до Сурчина и од Пожеге до Бољара, кажу у њеном кабинету.

Из странака ипак стижу упозоравајућа саопштења, на могућност провокација.


БАС: 221 аутобус на редовним линијама стигао у БГ

Београдска аутобуска станица (БАС) саопштила је да је јутрос у Београд ушао 221 аутобус из Србије, те да су нетачне информације да су линије ка Београду укинуте. 

Нетачни су наводи да су линије ка Београду укинуте, истичу у овом саобраћајном предузећу. 

Интензитет саобраћаја се одвија по редовном суботњем распореду, каже се у саопштењу. 


Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Претходна ноћ није била мирна у бројним локалним скупштинама, у којима су боравили одборници СНС како би спречили покушај опозиције да насиљем промене изборну вољу грађана, а из неких су избачени.

У Београд стижу аутобуси из унутрашњости, упркос шпекулацијама да су заустављани, које је демантовао министар полиције Небојша Стефановић, као и превозници.

У граду, као и обично, има туриста.

Пред Скупштином је постављена бина, а у близини су и “мобилни тоалети”, за које није претходно тражено одобрење, али их је инспекција, након увида, само померила да не буду на противпожарном путу.

Сценарио протеста није познат, те је засад тешко проценити како ће протећи остатак дана.

Божовић: Полиција окупирала скупштину

Посланик ДС Балша Божовић рекао је данас новинарима у Скупштини Србије да је МУП “окупирао зграду” парламента, а тврди да о томе није обавештен скупштински секретаријат.

Он је рекао да по Закону о Народној скупштини једино парламент има овлашћење да позове полицију.


Смиљанић: Дао сам сагласност МУП-у да уђе у парламент

Генерални секретар Скупштине Србије Срђан Смиљанић саопштио је да је дао сагласност да припадници Министарства унутрашњих послова уђу у зграду парламента, јер, како је навео, “имамо законску обавезу да заштитимо људе и ово здање од потенцијалног насилног упада”.

Како се наводи у његовом саопштењу, у складу са чланом 71. став 2. Закона о Народној скупштини, послове унутрашњег обезбеђивања и одржавања реда у згради и просторијама Народне скупштине обављају припадници Службе обезбеђења Министарства унутрашњих послова, уз сагласност генералног секретара.


Данас је промењен режим рада у скупштини, МУП је окупирао зграду. Не можете у скупштинске сале и ресторан, а чак се налазе и у канцеларијама појединих странака, рекао је Божовић. 

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Каже да је затражио објашњење од генералног секретара, али да он данас није у парламенту, те да му је његов замедник рекао да секретаријат није обавештен одакле толики број полиције, као и да се за одговор на то питање обрати МУП-у.

Божовић је навео и да у парламент од јутрос нису могли да уђу запослени, као ни новинари.

Његову конференцију за медије са скупштинске галерије посматрао је велики број посланика владајуће коалиције. 

Пре него што је почела конференција, у холу је био и посланик Радослав Милојичић Кена, који је посланицима СНС-а добацивао: “Је л` чувате скупштину, шта ће вам полиција ако је ви чувате?”.

Мартиновић: Полиција у Скупштини у складу са законом

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић изјавио је да је полиција у Скупштини Србије присутна у складу са законом и да ту нема ничег спорног наводећи да они не желе да се понови 5. октобар. 

Полиција је ту да штити све посланике, посланике власти и посланике опозиције. Полиција је ту и да штити Балшу Божовића, између осталог, и може да буде сигуран да ће бити потпуно безбедан, рекао је Мартиновић док га је у скупштинском холу истовремено снимао демократа Балша Божовић који се пре Мартиновића обратио новинарима.

Мартиновић је са говорнице рекао Божовићу да се он најбоље разуме у мобилне телефоне.

Шеф посланичке групе СНС-а је рекао да је полиција присутна, узмеђу осталог, “и због тога што не желимо да се понови 5. октобар”.

Полиција је присутна и због тога што су Драган Ђилас и Вук Јеремећ и други навикли да упадају у зграду Народне скупштине, то су радили и 5. октобра па је полиција присутна због тога, да насилници и бандити не упадну да је запале и однесу неку вредну уметничку слику, казао је Мартиновић.

Како је додао, и посланици владајуће коалиције су и данас у згради и чувају је од оних који би, како је рекао, да насиљем, претњама и уценама преузму институције и власт.


Србија воз: Није отказан ниједан воз за превоз путника

”Србија Воз” а.д. саопштио је да се саобраћај возова за превоз путника данас одвија у складу с важећим редом вожње и без застоја на целој територији Србије.

Желимо да напоменемо, да није било  додатних захтева за организованим превозом путника, нити су токови путника већи од уобичајених, као  ни отказивања возова нити додатних полазака возова за превоз путника, наводи се у саопштењу “Србија воза”.

Они истичу да ниједан воз за превоз путника није заустављен и да је свака другачија информација, како наводе, злонамерна.


Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Бићемо ту све док то буде било потребно. Чуваћемо храм демократије од тајкуна Драгана Ђиласа и Вука Јеремића и фашистичког вође Бошка Обрадовића, рекао је Мартиновић.

Поручио је председнику Србије да ће посланици и даље бити поуздани партнери за изградњу пристојне Србије.

Коментаришући конференцију за новинаре посланика ДС Балше Божовића, који је говорио о томе зашто је полиција у Скупштини, Мартиновић је рекао “да би Балша да се прича зашто је полиција ту, да се не би причало о бруци и срамоти испред Скупштине Србије јер је више људи кренуло из Лепосавића да пружи подршку председнику, него што се скупило такозваних опозиционара испред зграде Народне скупштине”, рекао је Мартиновић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести