Билчик: Мој је циљ да помогнем у дијалогу власти и опозиције

ПРАГ: Нови известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик, који ускоро долази у прву посету Србји у оквиру делегације која ће посредовати у дијалогу владајућих партија и опозиције, изјавио је да је његов најважнији циљ да помогне да се то оствари.
1
Фото: Youtube Printscreen

У интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ), он је додао да је свестан постојећих тешкоћа и подела, а које су се на неки начин продубиле на српској политичкој сцени.

Зато је "мој најважнији циљ да слушам веома пажљиво, и на основу онога што чујем да покушам да утврдим како ми можемо најбоље подржати функционалније односе између Владе и опозиције у српском парламенту. Али, такође, и шире гледано у сусрет парламентарним изборима у Србији наредне године", рекао је Билчик.

Поводом примедби на стање медијских слобода у Србији, он је подсетио да је слобода медија увек била врло важан део критеријума Европске уније које треба испунити у приступном процесу..

"Медијске слободе нешто су за шта морамо да се боримо широм Европе и на шта морамо посебно да пазимо у данашњем времену у којем се суочавамо са ширењем лажних информација на Западном Балкану, укључујући и Србију", истакао је Билчик и додао да су медијске слободе један од кључних услова за напредак Србије у евроинтеграцијама.

Он је поновио да у процесу приступања Европској унији у основи постоје два велика услова које Србија мора да испуни - један је постепено, али убедљиво испуњење политичких, законских и економских критеријума који се тичу значајних унутрашњих реформи.

Други је, навео је, наравно, паралелни и континуирани дијалог који ће решити будуће односе Србије и Косова.

"Током прошле године тешко да смо видели икакав напредак у том процесу и надам се ћемо у наредним месецима и посебно наредне године видети некакав напредак у дијалогу који се води на највишем политичком нивоу, али прво морамо да га поново покренемо, са новим политичким вођством у Приштини", рекао је Билчик.

Известилац ЕП је за РСЕ говорио и о улози САД у дијалогу, оценивши да је она веома важна, као и да је битно да се обезбеди конструктивна сарадња Вашингтона и Брисела да помогну Београду и Приштини да обнове дијалог и да се дође до обострано одрживог решења.

Билчик је поновио и став да Србија пре него што почне процес њеног учлањења у ЕУ мора да оконча недавно потписани споразум са Евроазијском унијом (ЕАЕУ).

"Мора постојати у споразуму клаузула о изласку. И пре него што Србија буде спремна за улазак у ЕУ, тај трговински споразум мора престати да постоји. Дакле, то ће бити један од услова за пуно чланство Србије у ЕУ. Усаглашеност по питању царинске уније и са ЕУ политиком извоза је основни предуслов чланства. Тако да Србија мора ускладити своју спољнотрговинску политику", истиче Билчик.

Он је рекао да то важи и за односе Србије с Русијом, јер је чланство у ЕУ политички избор, који са собом носи значајне економске консеквенце.

"Изазови који су пред Западним Балканом у овом тренутку везани су за потребу фер, демократске дискусије, засноване на чињеницама. Морамо бити веома озбиљни по питању тога како анализирамо чињенице у разговору о ЕУ чланству и како се боримо против дезинформација. То је посебно битно у дискусији о везама Србије и Русије, о политичким и посебно економским везама", рекао је Билчик.

Он је навео да су веома јасне чињенице, и да се то мора подвући када се говори о европској перспективи Србије, односно српској амбицији да се прикључи ЕУ.

"Као што сам рекао, то је питање избора, а тај избор такође подразумева да ће будући односи између Србије и Русије бити другачији и засновани на правилима који су заједнички за ЕУ. Заједничку ЕУ трговинску политику и спољну политику", закључио је Билчик.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести