Билчик: Три ствари битне за изборе у Србији

БЕОГРАД: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је поводом предстојећих парламентарних избора у Србији да су битне три ствари: да људи који треба да дају свој глас буду заштићени с обзиром на ситуацију с пандемијом, да се обезбеде фер услови и доступност медија свим актерима избора, те да на изборима учествују све релевантне политичке партије.
Vladimir Bilčik i Tanja Fajon Foto: Tanjug/T. Valić
Фото: Владимир Билчик и Тања Фајон Фото: Танјуг/Т. Валић

"Парламент је једино место на којем се може практиковати парламентарна демократија. И позивамо све политичке актере да учествују на изборима, јер бојкот није начин за промене у Србији, већ добар политички рад, без обзира на то колико он некада може бити тежак. То је била наша порука и наставља да буде наша порука", рекао је Билчик за Н1 телевизију.

"Сигнали које добијамо је да се повећава број политичких учесника који су спремни да узму учешће у изборној трци", додао је.

Билчик истиче да се у ЕП надају да ће у наредним данима и недељама и они који размишљају о бојкоту да размисле о својој одлуци.

Такође, указује на потребу да се обезбеде услови за заштиту здравља грађана:

"Имамо специфицну ситуацију са пандемијом и јако је битно да избори буду обезбеђени како треба. Да су животи људи заштићени, али да они могу да дају свој глас и изразе своје мишљење", рекао је Билчик за Н1, и приметио да су избори у Србији први у Европи након проглашавања пандемије.

Билчик истиче и да је битно питање "доступност државних и свих осталих медија, што је повезано и са радом РЕМ-а".

"Ту су и друге агенције које треба да прате рад свих тих чинилаца и као и исправност избора, као што је Агенција за борбу против корупције. Сви ови чиниоци су битна карика како бисмо били сугурни да су у питању слободни и фер избори", додао је он.

"Оно што би на крају нагласио је да је битно да добијамо сигнале и од Владе. Као члан Европског парламента не могу тренутно да путујем и да будем на терену, али је важно да имамо што више међународних посматрача на терену. То је екстремно важно. То ће бити добра провера слободе избора и фер кампање", рекао је.

Билчик оцењује и да је битно да су се, "након насиља у парламенту" пре неколико недеља, "ствари сада мало смириле", јер, каже, "насиљу није место ни унутар, ни изван парламента".

"Тања Фајон и ја смо били јасни у својим ставовима о томе. Све те промене о којима сам говорио су битне, али морамо видети примену тих мера и на терену, морамо видети пораст поверења јавности, али и политицких странака са целог политичког спектра, које ће поверовати да су се ствари на терену поправиле. Кампања ће то показати", рекао је.

Он наглашава и да је улога медија у свему овоме веома битна, јер због пандемије није могуће спровођење изборних кампања са великим скуповима.

Коментаришући свој недавни разговор са премијерком Србије Аном Брнабић и шефом делегације ЕУ у Србији Сем Фабрицијем, рекао је да су представници ЕУ у суштини желели да виде каква је ситуација на терену, да добију информације о томе какви су резултати дијалога, али и да виде колико је Србија спремна за парламентарне изборе у ситуацији у којој је већина земаља у пандемији.

"Планирамо у наредним данима да одржимо још састанака, између осталог и са председницом Скупштине Мајом Гојковић. Битно нам је да знамо да ли је и колико напредовао дијалог и да ли су у Србији обезбеђени услови за слободне и фер изборе", рекао је Билчик.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести