Бјелић и Милошевић: Конкретизовати сарадњу са Трнавским регионом

НОВИ САД: У оквиру данашњег отварања АЕР „Летње академије 2019“, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, примили су делегацију Трнавског самоуправног региона предвођену потпредседником Владе Трнавског региона, Мареком Нештицким.
а
Фото: vojvodina.gov.rs

Бјелић и Нештицки сагласили су се да регионална сарадња представља незаобилазан фактор културног, социјалног и привредног развоја оба региона, те да постоји велики простор за продубљивање сарадње у областима привреде, културе туризма и образовања.

Саговорници су се сагласили да пријатељске везе и историја два народа отвара лакши пут за сарадњу која би се конкретизовала повезивањем припредника преко Развојне агенције Војводине, разменом уметника и уметничких ансамбала на културно-уметничким манифестацијама, посетама сајамских манифестација те инклузијом и разменом студената и повезивањем Универзитета.

На састанку је наглашено да сарадњу на свим нивоима подржава и потписан Споразум о сардњи између Трнавског самоуправног округа и Аутономне покрајине Војводине још из 2004. године који је широко дефинисан и пружа могућности сарадње у бројним областима.

Делегација Трнавског управног региона заинтересована је за размену искустава у вези са титулом Европске престонице културе, за чију се кандидатуру како је речено, спрема и Трнава.

На састанку је закључено да би први корак у конкретизовању сарадње била израда јасно дефинисаног акционог плана по којем би се систематично деловало у циљу практичних решења за добробит два региона.

Фото: vojvodina.gov.rs

Састанку су присутвовали и шефица департмана за спољне односе Петронела Дурекова, шеф департмана за културу Петер Кадлић, директор „Јан Паларик“ театра у Трнави Зузана Шајгаликова и помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести