Блинкен БРАНИ Шмита: Додик крши устав БиХ и Дејтонски споразум

ВАШИНГТОН: Амерички државни секретар Ентони Блинкен оценио је да је председник Републике Српске Милорад Додик прекршио Устав БиХ и Дејтонски споразум потписивањем закона које је раније поништио високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит.
Entoni Blinken/Jutjub/U.S. Department of State printskrin
Фото: Jutjub/U.S. Department of State printskrin

Блинкен је на Твитеру написао да САД подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ и одлуке Високог представника.

"Потписивањем закона којим се одбијају овлашћења високог представника од стране председника РС Милорада Додика крши се Устав Босне и Херцеговине и подрива Дејтонски споразум. Сједињене Америчке Државе подржавају ОХР, Босну и Херцеговину и њен суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер", навео је Блинкен.

Председник Републике Српске Милорад Додик потписао је у петак измене и допуне Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, које је високи представник поништио 1. јула.

Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит, кога Републике Српска не признаје, поништио је 1. јула закон којим се укида обавеза објављивања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске, које је претходно усвојила Скупштина Републике Српске.

Шмит је такође наметнуо измене кривичног закона БиХ на начин да се радње којим се нарушава уставни поредак државе третирају као кривично дело.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести