Божић: Тител на добром путу развоја уз помоћ Покрајине

Покрајина брине о равномерном развоју својих општина. Један од примера је и општина Тител на југоистоку Бачке, између Дунава и Тисе, која је до пре неколико година имала неславан статус најнеразвијеније војвођанске општине.
Predsednik Opštine Titel  Dragan Božić Foto : B. Lučić
Фото: Председник Општине Тител  Драган Божић Фото : Дневник.рс/ Б. Лучић 

Али, времена се полако мењају јер, како наводи председник општине Драган Божић, општина је од доласка на власт Покрајинске владе с Игором Мировићем на челу, доживела бољитак и велике инвестиције.

„У општини је за ове готово три године заиста реализовано много пројеката, а многи се спроводе“, наводи Божић.“Од покрајинских секретаријата који финансирају или суфинансирају развојне пројекте локалних самоуправа пре свега бих споменуо Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, с којим годишње спроводимо два до три пројеката. Примера ради, сваке године уређујемо атарске путеве у општини. У 2018. години смо уређивали те путеве у Мошорину, Шајкашу и Тителу и за ту сврху смо добили десет милиона динара. Такође нам је стигло из Покрајине 10,5 милиона динара за нови резервоар за воду и више од 17 милиона динара за замену азбестних водоводних цеви у Тителу.“ 

По статистичким подацима, број незапослених у тителској општини је с 1.860 у 2012. години пао испод 700. Сад готово из сваке куће неко ради (Драган Божић)

Сарадња је плодна и са Секретаријатом за енергетику – прошле године је у општини реализовано неколико пројеката из енергетике, међу којима је и јавна расвета, док је Управа за капитална улагања уложила 70 милиона динара за канализациону мрежу у Шајкашу. Сад је расписана јавна набавка за нова аутобуска стајалишта у Шајкашу, Вилову и Тителу.

Фото: Тител Фото: Дневник.рс/ Б. Лучић 

„Имамо изузетно добру сарадњу с Покрајинском владом. Никада ми из општинског буџета, који је око 550 милиона динара, не бисмо успели ни да започнемо, а камоли да реализујемо те велике пројекте да немамо помоћ од Покрајине“,  наглашава Божић.

Људи у Тителу, варошици на четридесетак километара од Новог Сада, нису сањали само о спортској хали него годинама сањају и о бољем животу. Општина са својим насељима Виловом, Гардиновцима, Локом, Мошорином и Шајкашкашем има више од 17.000 душа које од деведесетих година прошлог века, када је, пропадањем носилаца развоја, ПИК-а „Тител”, а потом и лошом приватизацијом, започео суноврат општине – сањају бољи живот. Сад је општина на добром путу развоја и, што је најважније, за вредне руке има посла. По статистичким подацима, број незапослених у тителској општини је с 1.860 у 2012. години пао испод 700. 

Фото: Општина Тител  Дневник.рс/ Б. Лучић 

„Морам да истакнем да смо изузетно захвални и градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу који је својом веома добром регионалном политиком запошљавања створио услове да на стотине људи из Титела нађе запослење у великим компанијама попут „Лира”“,наводи председник општине. „И наша мала предузећа стално траже раднике, као и две млекаре у Мошорину, које су недавно отвориле радна места за 50 радника, а очекујемо и нова запослења почетком рада фабрике из стечаја бивше „Победе”.


Фото: Марина на Тиси пун погодак  Фото: Дневник.рс/Ф.Бакић 

Марина на Тиси пун погодак 

Тител је кандидат на конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду за проналажење најповољнијих места за изградњу марине на Тиси и Дунаву. Општина очекује добар резултате јер сматра да је Тиса идеална за иградњу марине због близине Дунава, а то би за општину био пун погодак.


То су изванредани резултати јер сад готово из сваке куће неко ради. Општина има великих очекивања и од наводњавање 8.500 хектара најквалитетнијег земљишта на Тителском брегу. Покрајина је издвојила девет милиона динара за израду студије оправданости наводњавања и генералног пројекта, који су рађени прошле године.


Градиће се спортска хала

Божић сматра да је највећи поклон који је општина добила прошле године стигао са заједничке седнице Владе Србије и Покрајинске владе, на којој је одлучено да се у буџет Министарства спорта уврсти изградња спортске хале у Тителу. Божић каже да је то испуњење седамдесетогодишње жеље мештана јер је Тител једна од ретких војвођанских општина које немају спортску халу, а има тридесетак спортских клубова и више од 60 спортских удружења.

„Наши клубови никад нису имали прилику да напредују због хале која нам недостаје. Зато је спортска хала која ће се коначно градити један од највећих поклона који смо добили за обележавање стогодишњице од победе у Великом рату“,  истиче Божић.


Довођење воде на Тителски брег сасвим сигурно ће изменити сетвену структуру и људи неће више сејати само кукуруз и пшеницу него ће се окренути интензивнијим ратарским културама, као и повртарству и воћарству, а то ће захтевати изградњу складишног простора и ново запошљавање. Све то ће променити целокупну слику развоја општине коју чекају још бољи дани.“

Е. Марјанов 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести