Брнабић говори на отварању Сајма Експо у Шангају

ШАНГАЈ: Председница Владе Србије Ана Брнабић наставља посету Кини где ће, уз председника Кине Си Ђинпинга, француског председника Емануела Макрона и грчког премијера Киријакоса Мицотакиса, говорити на отварању 2. Кинеског међународног увозног сајма "China international import Expo " у Шангају.
brnabic
Фото: srbija.gov.rs

Велико окупљање привредника и представника више од 100 земаља прилика је да се у Кини представе и српски привредници.
Њих око 20 представиће се на српском економском павиљону, на Сајму на којем се очекује учешће више 150.000 професионалних купаца из Кине и других земаља.

Премијерка је јуче, првог дана боравка у Шангају, истакла да је циљ да Србија на следећем или, евентуално, четвртом Сајму, буде земља партнер Кини.

Додала је да јој је драго што ће бити међу говорницима на Сајму, што је та част припала Србији, те навела да ће у обраћању говорити о заједничкој политици Србије и Кине - политици отвореног света и сарадње, а не протекционизма.

У делегацији коју предводи премијерка Брнабић су и потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Према Чадежовим речима, на Сајму учествује 20 српских компанија, углавном из прехрамбене, месне, ИТ индсутрије...

Он је рекао да се на сајму очекује потписивање уговора једне српске фирме за извоз меса.

Близу смо заврштека посла са великим количинама садница, а надамо се склапању посла кад су у питању винари, рекао је Чадеж.

Сајам извоза организују Влада Кине и Кинески међународни увозно-извозни биро (China International Import Expo Bureau) како би се подстакао увоз стране робе и услуга у Кину, у складу са настојањем те земље да промовише глобализацију и отвореност тржишта.

Од сајма се очекује да буде платформа на којој би земље учеснице представиле своје економске потенцијале и добиле прилику да остваре контакте са кинеским партнерима.

Након отварања Сајма, премијерка Брнабић ће, после подне по локалном времену, одржати предавање на Шангај Ђао Тонг Универзитету.

Уследиће затим Српско - кинески пословни Форум, а предвиђено је потписивање Меморандума о разумевању између Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и компаније Хуавеј технолоџис.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести