Брнабић и Џанг: Пријатељство основа успешне сарадње

БЕОГРАД: Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Сталног комитета 12. свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Џанг Деђианг оценили су у данашњем разговору да је пријатељство Србије и Кине основа за успешну сарадњу на садашњим и будућим пројектима две државе.
Брнабић
Фото: Tanjug

На састанку је оцењено да су Србија и Кина у последњих неколико година ушле у нову динамику односа, али да постоји простор за даље унапређење, како на политичком нивоу, тако и у областима пољопривреде, туризма и културе.

Брнабић је истакла да су Србији од велике важности заједнички пројекти енергетске инфраструктуре као што је изградња ТЕ Костолац, као и саобраћајни пројекти који су од непроцењиве важности, не само за Србију, већ и за читав регион Југоисточне Европе. 

Истакла је важност увођења директне авио линије Београд - Пекинг и обећала подршку Владе Србије у изградњи кинеског Културног центра у Београду, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Председник Џанг је уверио да ће Кина наставити да подржава Србију у међународним односима и да ће охрабрити своје компаније да и даље улажу у нашу земљу.

Брнабић је нагласила је да је значајно то што после толико година сарадње Србија и Кина настављају да деле исте вредности и захвалила на напорима које Кина улаже како би реализовала пројекте важне не само за Србију и регион, већ и за читаву Европску унију.

Брнабић и Џанг у посети ТЕ Костолац

Ана Брнабић и Џанг Деђијанг данас су у посети Термоелектрани Костолац Б, где ће одржати састанак са пословодством ЕПС-а и руководством термоелектране.

У Костолцу су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар привреде Горан Кнежевић, в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић...

Премијерка и гост из Кине ће, након обиласка ТЕ Костолац, посетити и смедеревску Железару.

Кинеска компанија ЦМЕЦ је спровела пројекат изградње постројења за одсумпоравање димних гасова блокова Б1 и Б2 термоелектране Костолац.

Циљ је смањење емисија штетних гасова на законом прописане вредности, што ће знатно допринети заштити животне средине.

Уговором који су ЕПС и некадашње ПД „Термоелектране и копови Костолац“ потписали 8. децембра 2010. са кинеском компанијом ЦМЕЦ, а који је ступио на снагу 26. децембра 2012, дефинисана је прва фаза пакета пројекта ТЕ „Костолац Б“.

Вредност пројекта изградње система за одсумпоравање је 130,5 милиона долара.

Радови на изградњи система одсумпоравања за блокове Б1 и Б2 званично су почели 1. маја 2014. године.

ЕПС и Кинеска компанија ЦМЕЦ почели су у јануару 2017. монтажу савременог БТО система, роторног багера, на површинском копу Дрмно у Костолцу, чиме је почела друга фаза модернизације термолектране Костолац, а вредност целог пројекта је 715,6 милиона долара.

Почели су радови на монтажи роторног багера, који је део пројекта изградње трећег блока у ТЕ Костолац Б од 350 мегавата.

То ће бити прво велико енергетско постројење које ће Србија добити после три деценије.

Блок Б би требало да буде завршен 2020. године.

Реч је о шестом роторном багеру чија је вредност 123 милиона долара, а са којим се стварају услови за побољшање производње угља на копу Дрмно са садашњих девет на 12 милиона тона годишње.

Комплетан посао води кинеска компанија ЦМЕЦ са својим подизвођачима медху којима су немачки Круп, аустријски Сандвик и српске фирме из области електроградње и машиноградње.

Укупна вредност друге фазе пројекта модернизацијеКостолца, који подразумева изградњу новог блока и проширење копа Дрмно, вредна је 715.6 милиона долара, од чега је кредит кинеске Ексим банке 608 милиона долара, а преостали новац обезбеђује ЕПС из својих средстава.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести