Брнабић: Незапосленост у Србији први пут испод 10 одсто

РАШКА: У просторијама Омладинског клуба за младе у Рашкој данас је отворена "Самоуслуга за младе" чији је циљ да незапосленим младим особама које нису у процесу школовања на једном месту пружи све информације о доступним могућностима за њихово активирање.
brnabich_prisstina
Фото: Танјуг (Видео)

Догађају је присуствовала премијерка Србије Ана Брнабић која је рекла да је актуелна влада урадила пуно на смањењу незапослености у Србији, али да има још да се ради.

Незапосленост у нашој земљи је 2012. године била више од 25 одсто, а сада је 9,5 одсто, прецизирала је Брнабић и додала да је први пут незапосленост у Србији, од када се мери, испод десет одсто."То је велики успех", истакла је премијерка, али и додала да је и даље велики проблем незапсленост младих јер од укупног броја незапослених у Србији више од 20 одсто су млади.

Навела је да је то опет много боље него што је било 2012. године, али да не можемо бити задовољни.Због тога је, истакла је, влада направила читав сет мера који се односи искључиво на младе.Брнабић је навела да ће сутра присуствовати конференцији о предузетништву и лансирању националног такмичења "Стартуј легално 2020" на којој ће бити речи о свим подстицајима за младе, оствареним резултатима и даљим плановима.

Навела је да је потребно урадити много више како би била смањена незапосленост младих и како млади не би одлазили у иностранство.Брнабић је, између осталог, навела да су од ове године уведене посебне пореске подстицаје за фирме које запошљавају младе.

"Од ове године, уколико компаније запосле неког ко до тада није имао посао, а то се пре свега односи на младе, 2021. године те компаније ће бити ослобођене 70 одсто плаћања пореза на зараду, у 2022. години 65 одсто, а у 2023. години 60 одсто", појаснила је Брнабић.Премијерка је рекла да ће влада дати више него икада за запошљавање младих као подстицај да отворе своје компаније.

Поменула је и дуално образовање које, истакла је, за сада даје јако добре резултате.У школама које учествују у програму дуалног образовања чак 80 одсто ученика, након школовања, остаје код послодавца код кога су били на пракси.

"Усвојили смо Закон о дуалном образовању у високошколским установама и очекујем да ће запосленост након образовања бити много већа у Србији, као и да ће бити много боља комуникција и односи између наше просвете и привреде", додала је Брнабић.Навела је да је њена посета Рашки резултат састанка који је имала на иницијативу Кровне организације младих Србије (КОМС) у Новом Саду, у децембру прошле године.

"Разговарали смо о проблемима младих, шта влада ради за њих, шта не радимо довољно добро. Било је ту доста конструктивних критика", рекла је премијерка и подсетила да јој је том приликом упућен позив да посети Рашку и види добар пример како локална самоуправа треба да ради са младима.

Она је у Рашкој обишла и контролну зграду и постројење у фабрици за прераду отпадних вода.

Брнабић очекује усвајање Закона о адресном регистру

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је влада усвојила Предлог закона о адресном регистру и изразила наду да ће то решење бити усвојено у парламенту, на ванредној седници, пре пролећних избора.Брнабић је у Рашкој подсетила да је влада у претходном периоду са РГЗ-ом и локалним самоуправама урадила елаборате за све општине и градове што је за резултат имало 66.480 нових улица.

"Када смо отворили питање да шаљемо људима документе на кућну адресу видели смо да 50 одсто грађана нема адекватну адресу. Тада смо урадили елаборате, али то говори и колико је Србија била запуштена", рекла је Брнабић.Она је изразила задовољство зато што су грађани врло брзо прихватили електронску управу, а захвалила је и локалним самоуправама што су показале да су спремне да се мењају.

"Ми смо и у оквиру Канцеларије за информационе технологије и е-управу отворили контакт центар за електронске услуге као што је е-беба, е-рецепт или пријава и плаћање пореза и имовине електронски како бисмо помогли локалним самоуправама, као и за укидање печата и они то обилато користе", рекла је она.

Подсетила је да је од 1. јуна 2017. године уведен систем размене података између државних органа и објаснила да од тада грађани "не изигравају курире држави"."Ми смо до сада имали преко 6,5 милиона информација које су аутоматски размењене. Преко 6,5 милиона папира нису грађани скупљали и доносили јавној управи", објаснила је Брнабић.

Брнабић је поручила да ће грађани све више осећати колико је држава њима на услузи.

Брнабић обишла постројење за прераду отпадних вода у Рашки

РАШКА: Премијерка Србије Ана Брнабић обишла је данас контролну зграду и постројење у фабрици за прераду отпадних вода у Рашки, где је поручила да влада наставља са пројектима и улагањима у унапређење животне средине.Брнабић је истакла да влада системски планира пројекте заштите и унапређења животне средине што показује и пројекат изградње постројења за прераду отпадних вода у Рашки.

Тај пројекат, како је појаснила, финансиран је из предприступних фондова ЕУ, ИПА 2013. године. Вредан је више од шест милиона евра.Брнабић је захвалила партнерима из ЕУ на финансирању важног пројекта, те додала да је суфинансирање Србије било 10 одсто у области инфраструктурних радова и 18 одсто у опреми.

"Настављамо са пројектима унапређења и заштите животне средине, а један од фокуса је пречишћавање и прерада отпадних вода, како бисмо сачували наше реке за генерације које долазе", рекла је Брнабић.Она је подсетила да је у развојном програму "Србија 2025" планирано око милијарду евра за инвестиције само у канализационе мреже и системе за предаду отпадних вода, што, каже, потврђује системски приступ.

Као још једну важну ствар, Брнабић је рекла да је у децембру влада усвојила позицију за преговарачко поглавље 27, које се тиче заштите животне средине, и упутила је у Брисел.То поглавље биће апсолутно најскупље у целом нашем предприступном процесу, подвукла је Брнабић.

"Ниво проблема са којима се суочавамо, јер је Србија била земља која је претходних година имала много приоритетнијих ствари, за сам живот људи, најбоље показује чињеница да је до сада Србији само око 10 одсто отпадних вода имало третман", указала је Брнабић.

У том смислу, навела је да јој је драго што је завршено прво у низу постројење за пречишћавање отпадних вода у Рашки и додала да би до краја марта требало да буде завршено и постројење у Крушевцу у које је уложено 14 милиона евра.

Додала је да је у децембру почела изградња постројења у Врању, у које се улаже 12 милиона евра, те да су следећи кораци и највећи пројекти - припрема пројектно-техничке документације за постројење у Нишу, које ће коштати 60 милиона, Крагујевац, где је завршена студија изводљивости за постројење вредно 55 милиона евра, Чачак, вредан 22 милиона евра и највеће постројење у Београду, где се завршавају преговори о финансирању.

"Идемо озбиљно у овај посао, који је велики и којим се нисмо бавили генерацијама, деценијама. Данас је Србјиа економски и финансијски стабилнија, способна да се бави проблемом заштите и унапређења живнотне средине", навела је Брнабић.

То су, каже, ствари које ће суштински променити Србију."То су скупе ствари, за које је потребна јача економија и ми то данас имамо", додала је Брнабић.

Додала је да јој је драго што је посета Рашки и обилазак постројења за прераду отпадних вода уследило данас, када је заштита животне средине актуелна тема, те да се и данас показује да се планира и ради у области животне средине и да ће Србија и у том пољу бити боља у наредним годинама.

Постројење у Рашки, са премијерком, обишли су и министар заштите животне средине Горан Триван, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и председник општине Игњат Ракитић.

Триван је изразио задовољство због успешно завршеног пројекта којим ће бити обезбеђена чиста пијаћа вода и савремени санитарни услови за преко 16.000 грађана у овом подручју, и очување водотокова драгоцених српских река Рашке, Западне Мораве и Ибра.

Министар је указао да изградња постројења за прераду отпадних вода у Рашкој представља још једну потврду значаја борбе за здравију и чистију Србију, потврду подршке и помоћи Европске уније Србији у постизању европских еколошких стандарда, и рада Владе која је великим бројем система за пречишћавање отпадних вода у инвестиционом плану потврдила колико велики значај придаје овом питању.

Триван је најавио помоћ Министарства заштите животне средине, односно Владе Републике Србије у реализацији још два капитална инвестициона пројекта за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода за подручје Копаоника и Јошаничке бање, што ће додатно допринети унапређењу стања животне средине грађана у овом делу Србије.

Ово није само идеја, додао је, ми већ радимо на томе, али у току је и изградња још 20 постројења за пречишћавање отпадних вода широм наше земље, нагласио је Триван.

Фабрици је, изражавајући задовољство због ефикасно и успешно завршеног заједничког пројекта, истакао да проблеми загађења животне средине нису специфичност само Србије, већ је то глобално ургентно питање, због чега је Европа установила зелени договор који ће ускоро бити и законодавно формулисан, и уложиће близу један трилион евра с циљем да Европа до 2050. године буде неутрална по питању емисије угљеника.

Фабрици је додао да Европска унија сличан зелени договор израђује и за регион читавог Балкана, и изразио очекивање да ће Србија дати свој допринос у постизању заједничких зелених циљева.

Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода била је приоритет руководства Општине Рашка, јер доноси добробит грађанима Рашке, и бољи квалитет живота, нагласио је председник општине Рашка Игњат Рактић, али оно уједно представља подстицај нашим суграђанима да остају на својим огњиштима борећи се заједнички за бољитак и напредак, саопштило је ресорно министарство.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести