Брнабић: Србија савесно испуњавала обавезе према Трибуналу

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је, на састанку са председником Међународног кривичног суда за бившу Југославију Кармелом Ађијусом, рекла да је Србија савесно испуњавала своје обавезе према Суду у Хагу.
ana brnabic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Брнабоћева је изразила сумњу у уверење да је овај суд допринео помирењу у региону и истакла да је Србија и даље чврсто опредељена помирењу земаља бивше Југославије и очувању стабилности региона.

Кармел Ађијус, који је у последњој посети земаљама региона пред затварање овог суда крајем године, саопштио је председници Владе да је Хашки трибунал током свог деловања испунио своју улогу и да је сада на земљама региона да раде на процесу помирења.Навео је да се интензивно ради на успостављању Међународног механизма за кривичне судове, који ће наставити послове суда у Хагу.

Премијерка Брнабић затражила је од Ађијуса да учини неопходне кораке како би се Србији вратила документација која је достављена по захтеву Тужилаштва Хашког трибунала и апеловала да се учини све како би се побољшао третман српских затвореника који издржавају своје казне по пресуди Трибунала. 

Премијерка Брнабић саопштила је да је Србија савесно испуњавала своје обавезе према Суду у Хагу, али и изразила сумњу у уверење да је овај суд допринео помирењу у региону. Закључила је да је Србија и даље чврсто опредељена помирењу земаља бивше Југославије и очувању стабилности региона, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести