Брнабић и Јункер сагласни: Србија да имплементира реформе

БРИСЕЛ: Председница Владе Србије Ана Брнабић и председник Европске комисије Жан Клод Јункер сагласили су се данас у Бриселу да је потребно да Србија настави да имплементира реформе, посебно оне које се односе на владавину права.
Brnabić i Junker Foto: FoNet
Фото: FoNet

Како је саопштено из Владе Србије, саговорници су истакли да није важна брзина, већ квалитет који се постиже у корист грађана Србије.
Јункер је, додаје се, охрабрио Србију да настави да игра конструктивну улогу када је реч о стабилности у региону Западног Балкана и прихватио позив да дође у посету Београду на пролеће.

Премијерка је Јункеру пренела да је процес приступања Европској унији стратешки циљ Србије  у интересу грађана.
На састанку на којем је учествовала министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, Брнабић је захвалила Европској комисији на конструктивној сарадњи када је у питању преговарачки процес.

 Она је захвалила и Јункеру на позитивним порукама у говору о стању ЕУ и Писму о намерама, у којима је Србија једна од земаља које су препознате као лидери евроинтеграција у региону, као одговору на иницијативу председника Србије Александра Вучића о добијању јаснијег датума. 
Премијерка је истакла да Србија може да оправда ту оцену.

Истакла је да су реформе које влада спроводи на путу ка пуноправном чланству Србије у Унији превасходно због доборбити грађана наше земље, али да би број отворених поглавља требало више да одговора нашим напорима и резултатима које смо постигли у преговарачком процесу.
 Она је нагласила да велику пажњу Влада Србије посвећује реформи образовања и дигитализацији, имајући у виду значај иновација за даљи економски раст и модернизацију друштва.

Брнабић је додала и да је региону Западног Балкана место у ЕУ,  и да Србија, упркос повременим негативним процесима у региону, остаје определ?ена да сва отворена билатерална питања са суседима решава дијалогом.Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер честитао је премијерки Брнабић на именовању на ту функцију и захвалио што је Брисел одабран као прва званична посета у функцији председнице владе.

Председница владе Србије Ана Брнабић изјавила је да Европска унија види Србију као искреног и одговорног партнера и као кандадата за нови талас проширења.Брнабић каже да јој је било важно да њена прва званична посета на месту председнице владе Републике Србије буде управо Бриселу како би се дао јасан сигнал да су европске интеграције највећи приоритет у политици Србије. 

”Напори Републике Србије су у потуности препознати у Бриселу. На Србију се рачуна као на искреног и одговорног партнера у евроинтеграцијама и све што чујем јесте да је Србија кандидат на кога се озбиљно рачуна за нови талас проширења", поручила је Брнабић из Брисела где се налази у дводневној посети.
Премијерка Србије наглашава важност чињенице да у Европском парламенту и Европској комисији као и међу највишим европским званичницима постоји велико инетрсовање за њену посету и Србију. 

Она је најавила долазак председника Европског парламента Антонија Тајанија у Србију почетком следеће године и захвалила се комесару за преговоре о проширењу Јоханесу Хану на датој пуној подршци Србији, њеним евроинтеграцима и иницијативи председника Александара Вучића о спровођењу унутрашњег дијалога о Косову.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести