Брнабић: За Лучане до краја године 400 милиона динара

ГУЧА/ЛУЧАНИ:  Премијерка Ана Брнабић најавила је данас да ће Влада до краја године укупно издвојити нешто више од 400 милиона динара само за општину Лучане, од чега ће више од 250 милиона динара бити намењено за санацију штете од поплава, сређивање водотокова и грађење бедема и насипа.
Brnabić u Guči foto: Tanjug/video
Фото: Брнабић у Гучи фото: Танјуг/видео

Она је данас посетила општину Гуча, која је недавно поново поплављена, као и опстину Лучани која је раније такође више пута била поплављена. Премијерка је новинарима рекла да је дошла да провери како теку радови и подсетила да је 11. јуна овај крај одмах након поплава посетио председник Александар Вучић. 

“То је само наставак посла који је поцео 2014. Имамо све мање полављених подручја. Лучани сада нису били поплављени, Гуча јесте. Завршили смо пут Станићи-Буграчићи-Белица који је поплава однела у Гучи”, рекла је Брнабић.Навела је да је до сада исплаћено око девет милиона динара породицама које су угрожене од поплава.

Брнабић је у селу Крстац обишла и пекару у општини Лучани у којој је недавно био и председник Вучић, а која је била потпуно уништена због поплаве. “Ово је сигурно трећи или четврти пут у последњих неколико година да су они поплављени. Њима смо већ исплатили помоћ, они почињу да раде за викенд. До краја августа исплатићемо укуно 50 милиона динара помоћи породицама”, најаваила је председница Владе. 

Поред тога, биће уложено још 200 милиона динара у сређивање додатно водотокова, насипа, бедема, али и у реконструкцију школе у Гучи за шта је предвиђено 150 милиона динара. Поред деонице пута Станићи-Бугарчићи-Белица и пекаре “Максимил”, Брнабић је обишла и бедем на Бјелици, а приликом облиска разговарала је и са грађанима. 

Пренела је новинарама да су неки грађани задовољни, неки незадовиљни. “Да ли треба једно цело насељено место да селимо или не треба да селимо ипак зависи од самих грађана. Не можемо да селимо ако немамо одборење од свих грађана”, рекла је премијерка и поручила да ће цело насеље у општини Лучани бити заштићено бедом који ће бити изграђен.

До сада, каже, није могао да буде изграђен због имовинских односа, али сада су ти односи решени и “Србијаводе” крећу у расписивање тендера, тако да ће почетак градње комплетног бедема почети средином августа, а цео посао ће бити зваршен до краја године.

“Тиме ћемо још додатно оснажити одбрану од поплава у Гучи. Настављамо све што је започето од 2014. Није то полављено 2014. и 2015. То је плављено и пре 50 година и нико ништа није радио. Од 2014. улажемо више средстава него икада да то решавамо”, рекла је Брнабић. 

Изразила је задовољство што грађани препознају колико је урађено, лично залагање председника Вучића и Владе, те навела да захваљући бедему Бјелица у јуну није било плављења у Лучанима, нити је било плављења у наменској индустрији “Милан Благојевић”. 

“Много је јача та одбрана, али идемо даље”, додала је Брнабић која је Гучу и Лучане посетила са локалним руководством, директором Србијавода Гораном Пузовићем и директором Канцеларије за управљање јавним улагањима Марком Благојевићем.

Брнабић је после Гуче и Лучана обишла и општину Пожега. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести